Cele 50 de despăgubiri plătite în 2018 de companiile de asigurări pentru polițele de tip property aferente clienţilor de tip corporate (afaceri, IMM, clădiri de birouri, spaţii comerciale, industriale etc.) au însumat aproximativ 75 de milioane de lei, jumătate din această sumă fiind achitată în urma producerii riscului de incendiu.
Care au fost cele mai mari 50 de daune din 2018
52% din cele mai mari 50 de daune plătite, adică 26 de dosare, au fost deschise ca urmare a unor incendii, suma achitată de asigurători pentru acestea fiind de 46,5 milioane lei.
Pe locul doi în topul despăgubirilor aferente celor mai mari 50 de dosare de daună pentru clienți corporate se află furtuna (12,4 mil. lei), urmată de inundații (7,2 mil. lei), furt (2,25 mil. lei), trăsnet (1,5 mil. lei), avarii accidentale (1,28 mil. lei), apă de conductă (1,2 mil. lei), alunecări de teren (800.000 lei) și altele (350.000 de lei)*.
Ce sunt asigurările de tip property
Acest tip de asigurare acoperă, de regulă, riscuri precum incendiu, explozie, trăsnet, căderi de corpuri, riscuri catastrofale (cutremur, inundații, alunecări de teren), fenomene atmosferice (furtună, vijelie, uragan, tornadă, ploaie torențială, grindină,daune provocate de greutatea stratului de zăpadă/gheață), furtul bunurilor,vandalism și evenimente socio-politice (greve, revolte, tulburări civile) și alte riscuri specifice, în funcţie de tipul afacerii şi de produsele de asigurare oferite de asigurători.
„Este important de precizat că aceste polițe pot acoperi și pierderea de profit ca urmare a întreruperii activității din cauza producerii unui risc asigurat pe polița de bază – property. De exemplu, în urma unui incendiu produs la o fabrică, așa cum sa întâmplat recent, o asigurare property poate acoperi și pierderile generate de oprirea producției”, au mai precizat reprezentanții UNSAR.