În data de 19 noiembrie, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), ce a avut loc în Belgia, la Bruxelles.
Printre subiectele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului s-a aflat Pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune post-2020 (PAC), respectiv Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC, precum și Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) produselor agricole.
Recepție dedicată produselor românești, organizată la Bruxelles
În marja lucrărilor Consiliului din data de 19 noiembrie 2018, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (RPRO), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Reprezentanța Permanenta a României la Uniunea Europeană, a organizat o întâlnire cu miniștrii agriculturii din statele membre, înalți funcționari europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a prezentat invitaților, în cadrul unei expoziții, produse atestate tradițional sau cele după o rețetă consacrată, produse montane, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele țării.
Potrivit MADR, oaspeții au avut ocazia să afle informații despre semințele românești și autenticitatea produselor noastre, fiind prezentate în cadrul expoziției: legume și fructe de sezon, dar și produse din lapte și carne, dulcețuri, zacuscă, produse din pește, băuturi spirtoase sau vinuri din România.
Toți oficialii invitați au apreciat gustul preparatelor românești, precum și standardele de calitate ale produselor noastre prezentate în cadrul evenimentului organizat în incinta Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles. Întâlnirea face parte din lista evenimentelor premergătoare perioadei în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Totodată, în 20 noiembrie 2018, a avut loc o întâlnire a Trio-ului România, Finlanda, Croația, ocazie cu care au fost puse în discuție dosarele gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada ianuarie- iunie 2019, când România va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
În cadrul întâlnirii, ministrul Petre Daea a prezentat temele legislative aflate pe agenda europeană și stadiul acestora, subliniind prioritățile României pe domeniul agriculturii și pescuitului.
În intervenția sa, ministrul Petre DAEA a punctat că ”Trio-ul va acorda o atenție deosebită Politicii Agricole Comune având în vedere importanța acesteia pentru securitatea alimentară, creșterea productivității, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea piețelor, precum și rolul cheie al acesteia pentru cetățeni și societate în ansamblu privind protejarea mediului și adaptarea la schimbări climatice, generarea de locuri de muncă și creștere economică, și nu în ultimul rând menținerea viabilității zonelor rurale. Din această perspectivă, bugetul PAC trebuie să fie consistent pentru a oferi soluții adaptate și specifice pentru agricultură și dezvoltare rurală. Reducerea decalajelor poate fi realizată prin finanțări adecvate în domeniul dezvoltării rurale, precum și prin asigurarea unei convergențe reale a plăților directe”.
Ministrul a precizat că PAC va pune un accent puternic pe deblocarea potențialului în materie de cercetare, inovare, formare și utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu și climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor.
De asemenea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a subliniat importanța colaborării la nivel politic și de experți tehnici pentru a obține rezultate comune în cadrul președinției României la Consiliul UE.
Asumarea pentru o perioadă de șase luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru și presupune un efort în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul Uniunii Europene și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. Conform tradiției, în această perioadă România va organiza evenimente informale care reprezintă o oportunitate de promovare a politicilor publice.
Exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene este un bun prilej pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza o serie de acțiuni de informare și promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, cu scopul de a face cunoscute produsele agroalimentare românești, atât în plan intern, cât și în plan internațional, cu efecte favorabile în ceea ce privește echilibrarea balanței comerciale agricole prin recâștigarea piețelor externe și nu în ultimul rând, prin creșterea competitivității produselor agroalimentare pe piața europeană.