Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Piața de acumulatori pentru stocarea energiei produse din utilizarea panourilor fotovoltaice va înregistra o dezvoltare semnificativă în anii următori, având în vedere viteza cu care crește numărul prosumatorilor, capacitatea limitată a rețelei naționale de a prelua noile cantități de energie în sezonul de vârf, dar și intenția declarată a ANRE de a limita cantitatea de energie pe care prosumatorii o pot introduce în rețea, arată un comunicat de presă al e-acumulatori.ro
Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, la finalul acestei veri în România erau înregistrați 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar estimările Ministerului Energiei arată că numărul acestora ar urma să crească până la 350.000 până la finalul acestui deceniu, arată comunicatul.
În plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul român să sprijine prosumatorii să-și instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, în valoare de 25.000 de lei, ar urma să fie acordate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, suma totală care va fi alocată în acest scop fiind estimată la 600 de milioane de euro, amintește e-acumulatori.
„Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc în procesul de dezvoltare a pieței de energie regenerabilă, iar pentru prosumatori, un pas înainte în drumul către independența energetică, pe care au pornit în momentul instalării inițiale. Sistemul fotovoltaic, în sine, este deja o investiție excelentă, iar o baterie de stocare îi îmbunătățește și mai mult eficiența. Desigur, va mai trece un timp până când aceste soluții vor fi adoptate masiv în România, dar cu siguranță direcția este una singură și aceasta va fi urmată și de prosumatorii din țara noastră”, a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, furnizor de soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de AFM.
Creștere de cel puțin 25% pe an pe piața de baterii
“Piața de sisteme de stocare a energiei din România este evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro în anul 2022, iar pentru 2023 estimăm o creștere de 25%. Această dinamică de dezvoltare s-ar putea menține până la finalul acestui deceniu”, mai arată comunicatul.
„Sursele regenerabile de energie sunt de natură intermitentă, ceea ce poate genera fluctuații semnificative în alimentare. Sistemele de stocare a energiei în baterii ajută la abordarea acestei provocări prin stocarea excesului de energie în perioadele de vârf, în care capacitatea de generare este foarte ridicată, și eliberarea acesteia în perioadele în care cererea este mai mare sau când sursele alternative nu generează în mod activ electricitate. Acest lucru ajută la stabilizarea rețelei și la asigurarea unei surse de alimentare fiabile și continue”, a explicat Dan Tudose.
Piața globală de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma să înregistreze o creștere anuală agregată de peste 25% în următorii cinci ani, de la valoarea de 5,4 miliarde de dolari în 2023, la 17,5 miliarde USD în 2028, potrivit rapoartelor disponibile pe piață. În plus, două milioane de noi locuri de muncă și până la 141 de milioane de ani de lucru se pot crea în Europa și în SUA prin adoptarea de tehnologii de energie curată în clădirile noi și modernizate, cea mai mare parte a acestora urmând a proveni din construcția și instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei.
Prețul este principala barieră în achiziția bateriilor, dar acest lucru se va schimba
Principalul impediment în utilizarea bateriilor, în acest moment, este reprezentat de costurile investiției inițiale în achiziția și instalarea bateriilor de stocare. Tehnologiile de stocare a energiei în baterii, inclusiv în cazul celor litiu-ion, cu flux de vanadiu sau al celor de plumb-acid, necesită investiții inițiale, dar, datorită densității mari de energie și performanțelor îmbunătățite oferite de acestea, sunt foarte utilizate în sistemele fotovoltaice.
„Bateriile litiu-ion sunt puțin mai costisitoare față de alte variante, dar pot stoca o cantitate mare de energie, au o rată scăzută de auto-descărcare și necesită mai puțină mentenanță. Acest tip de baterii este utilizat și pentru vehiculele electrice, deoarece sunt ușoare și compacte, având o capacitate mare de stocare, iar o parte dintre ele sunt cele mai potrivite pentru sistemele fotovoltaice. În ultimii ani, prețul acestora s-a aflat în scădere, determinată de progresele tehnologice și creșterea capacităților de fabricație. Și în România, în ultimul an, au fost anunțate investiții în producția de baterii, cel puțin doi mari producători internaționali urmând a intra pe piața locală”, a mai precizat Dan Tudose.
E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 și dezvoltat puternic din anul 2009. În prezent, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independenței energetice, atât pentru consumatori individuali, cât și pentru cei industriali. Compania comercializează echipamente de la branduri renumite printre care – Longi, Meyer Burger, Mounting Systems, Panasonic, Enersys, Legrand etc.