Piața de private equity din Europa Centrală se stabilizează după o perioadă de tranzacţionare intensă în anul 2017, marcată de atrageri de fonduri și de ieșiri importante de pe anumite piețe, potrivit sondajului Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence. Studiul, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity, iar cea mai recentă ediție a fost efectuată la finalul anului 2018.
Indicele de încredere şi-a accelerat declinul până la o valoare de 105, inversând astfel trendul de creştere din ultimele 18 luni, între toamna lui 2016 şi primăvara lui 2018. Nivelul de încredere, aşa cum este prezentat în sondajul Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, reflectă in principal aşteptările economice şi alte variabile precum perspectiva asupra activităţii pieţei şi raportul dintre tranzacţii şi managementul portofoliului.
Majoritatea profesioniştilor de pe piaţa de private equity din Europa Centrală (75%) se aşteaptă ca activitatea din această regiune să rămână neschimbată, în timp ce 11% prevăd o creştere a activităţii, în scădere de la o treime, care erau de aceeaşi părere în vara lui 2018, sugerând un comportament mai prudent din partea investitorilor, pus pe seama incertitudinii economice şi politice. Aproape trei sferturi din cei care realizează tranzacţii pe piaţa din Europa Centrală (73%) se aşteaptă ca actualul context economic să se menţină, în timp ce marea majoritate (93%) are încredere că va putea atrage finanțarea necesară tranzacţiilor și consideră că nivelul de lichiditate va rămâne neschimbat.
Profesioniștii în domeniul tranzacțiilor din regiune se aşteaptă la mai multe tranzacţii de cumpărare decât de vânzare în lunile următoare. Ieșirile de pe anumite piețe au fost, de asemenea, considerabile în 2018, incluzând şi tranzacţiile realizate în România, precum vânzarea de către Abris a serviciului de curierat Urgent Cargus către Mid Europa Partners.
„În România, activitatea firmelor de private equity este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale. Mă aştept ca un număr mare de tranzacţii să fie în continuare efectuate de fondurile de capital privat, fie în calitate de cumpărători, fie de vânzători. Firme mari de private equity intenționează să intre pe piaţa din România, deoarece privesc țara noastră ca pe o alternativă bună pentru investiţii în regiune. Astfel de investiţii vor fi influenţate în mod cert de condiţiile economice şi de climatul legislativ local”, a spus Radu Dumitrescu, Partener servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.
În Europa Centrală, unde s-au înregistrat creşteri puternice ale PIB-ului, este de așteptat ca profesioniștii în domeniul tranzacțiilor să se axeze în continuare pe oportunităţi noi de investiţii. Majoritatea investitorilor se aşteaptă ca nivelul mediu al tranzacțiilor să rămână constant.
„În general, firmele de private equity sunt interesate de tranzacții de valoare medie și mare, în urma cărora achiziționează lideri de piață locali sau regionali. Deși piața de M&A din România continuă să fie dominată de jucătorii strategici, achizițiile efectuate de fondurile de capital privat au atins niveluri record în 2016 și 2017. Acestea au scăzut ușor anul trecut, dar suntem în continuare optimiști legat de perspectivele pentru 2019”, a declarat Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.