Poliția din Georgia a tras cu tunuri de apă și cu gaze lacrimogene în protestatari, care au ieșit în stradă și duminică seara împotriva deciziei guvernului de a suspenda discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană.
Mai mulți manifestanți au fost reținuți
Mii de protestatari s-au adunat de mai multe zile în stradă, acuzând partidul de guvernământ, Visul Georgian, că promovează politici tot mai autoritare, antioccidentale și proruse, potrivit Reuters.
Luni dimineața, poliția a intervenit pentru a dispersa demonstranții din fața clădirii parlamentului. În timpul confruntărilor, protestatarii, care ocupaseră bulevardul central Rustaveli, au fost obligați să se retragă, lansând petarde asupra forțelor de ordine. Poliția a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, conform relatărilor agențiilor ruse, conform tvrinfo.ro.
Nu se știe câți oameni au fost arestați, însă agenția de presă rusă Interfax relatează că doar un grup mic de manifestanţi a rămas în apropierea unei staţii de metrou.
113 ofițeri de poliție au fost răniți
Criza s-a intensificat după luni de tensiuni, fiind agravată de anunțul de joi al guvernului privind suspendarea discuțiilor cu UE pentru o perioadă de patru ani. Protestatarii pro-UE s-au ciocnit cu forțele de ordine.
Conform Ministerului de Interne al Georgiei, 113 polițiști au fost răniți în confruntările din Tbilisi desfășurate în ultimele zile.
Duminică, patru grupuri de opoziție au îndemnat protestatarii să solicite concediu plătit de la angajatori pentru a putea participa la manifestații, invocând prevederile legislației muncii, și au cerut angajatorilor să sprijine acest demers.
Președinta prooccidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut apel la exercitarea de presiuni asupra Curții Constituționale pentru anularea alegerilor recente, câștigate luna trecută de partidul Visul Georgian. Atât opoziția, cât și șefa statului susțin că scrutinul a fost marcat de fraude.
Hmmm…
Am mai vazut asa ceva prin 2014 si ce a urmat nu a fost bine.
Traim intr-o lume in care alegerile dintr-o tara au ajuns sa fie corecte daca UE zice ca sunt corecte,
altfel UE cere fie sa fie anulate, fie orchestreaza o revolutie colorata.
In schimb daca o tara cu o „democratie avansata” respinge prin referendum o anumita idee venita de la UE
referendumul se repeta cu o intrebare putin modificata.