Această decizie inedită a fost luată deoarece Polonia nu a plătit penalitățile la care a fost obligată prin sentință a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Comisia Europeană a informat Polonia că i se va preleva suma respectivă din fondurile europene ce urmează a-i fi vărsate.
Este vorba de o premieră în Europa. Executivul european va proceda, în termen de zece zile, la recuperarea penalităților mai sus menționate legate de neînchiderea unei mine de cărbuni. Suma de aproape 15 milioane de euro a fost stabilită pentru perioada 20 septembrie-19 octombrie 2021. Purtătorul de cuvânt al Curții europene de justiție nu a dorit să precizeze din ce fonduri europene va fi recuperată suma respectivă. Penalitățile trebuie plătite chiar dacă Varșovia și Praga au semnat la 3 februarie un acord privind această mină gigantică de la Turow, situată în apropierea frontierei poloneze cu Germania și Cehia, încetând astfel definitiv diferendul. În consecință, Polonia a refuzat să mai plătească sancțiunile financiare impuse de Curtea de Justiție.
Polonia face apel împotriva deciziei Bruxelles-ului
În luna mai 2021, Curtea de Justiție a UE a ordonat guvernului polonez, în regim de urgență, să închidă mina de la Turow din cauza efectelor nocive pentru mediul înconjurător, în așteptarea unei decizii pe fond. În septembrie, tribunalul a ordonat Varșoviei să plătească o penalitate de 500.000 euro pe zi până la închiderea minei. Polonia va face apel contra acestei decizii inedite a Bruxellesului, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, citat de agenția poloneză de presă PAP. De altfel, Polonia s-a trezit recent condamnată la plata unei alte amenzi a Curții de Justiție a UE, în valoare de 1 million euro pe zi, pentru că a refuzat să suspende o instituție (Camera disciplinară) a Curții Supreme, contestată de Bruxelles. Și în acest caz, Comisia Europeană a avertizat că, în caz de neplată, va preleva suma respectivă – actualmente ajunsă la peste 100 milioane euro – din fondurile europene atribuite Poloniei. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a propus săptămâna trecută o lege care suprimă Camera disciplinară a Curții supreme, dar păstrând judecătorii ei controversați, sperând că așa se încheie disputa cu Bruxellesul. Comisia Europeană consideră însă că acest organism și personalul său aduc atingere independenței justiției.
In Ungaria premierul Viktor Orban a declarat ca prefera sa nu ia nici un euro din programul PNRR, daca i se pun conditii de felul celor puse Poloniei care isi apara suveranitatea.
Mai rar asa politicieni!
P.S.
La noi am aflat din ziare ca SUA isi va suplimenta trupele din Romania, iar presedintele Iohannis, luat si el prin surprindere de declaratia lui Biden, nu a putut zice decat ca e foarte bine sa se intareasca flancul estic. „Parteneri strategici”? Hmmm…