Luni, 1 martie, Nicolas Sarkozy a fost declarat culpabil de corupție și trafic de influență într-o afacere așa-numită a ascultărilor convorbirilor telefonice. A fost pronunțată o sentință grea, dar ceva mai ușoară decât ceruse procurorul. A primit trei ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare și unul ferm. Avocata domniei sale a făcut imediat apel.
El devine astfel primul ex-preşedinte al celei de-a 5-a Republici Franceze care este condamnat pentru fapte de corupţie şi trafic de influenţă şi primul fost şef de stat francez condamnat la închisoare cu executare. Reamintim că, înaintea sa, a mai fost sancționat de justiție, în 2011, Jacques Chirac, dar într-un dosar privind posturi fictive la primăria Parisului, pe vremea când era edilul capitalei, acuzație pentru care a primit închisoare cu suspendare.
În dosarul lui Sarkozy (unul dintre dosare – n.r.) referitor la ascultările telefonice, parchetul național financiar (PNF) ceruse pedepse mai mari: 4 ani de închisoare, din care doi cu suspendare, pentru ex-liderul dreptei franceze, la fel ca şi pentru ceilalţi doi co-inculpaţi în această afacere – Thierry Herzog, avocatul şi prietenul lui Sarkozy, şi fostul magistrat Gilbert Azibert. Toţi au fost acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă. Tribunalul corecţional a estimat că între cei trei oameni a existat „un pact de corupţie”. Întotdeauna de-a lungul procesului, Nicolas Sarkozy și co-acuzații au negat acuzațiile aduse.
Reacțiile republicanilor au apărut imediat după pronunțarea sentințelor. Liderul grupului parlamentar conservator din Camera deputaților, Christian Jacob, a acuzat o „severitate disproporționată”, iar liderul republicanilor din Senat, Bruno Retailleau, a calificat condamnarea fostului președinte ca „extrem de dură pe un dosar extrem de subțire”.
Noi dosare și posibile condamnări îl așteaptă pe Sarkozy
Orizontul judiciar al lui Nicolas Sarkozy continuă să fie încărcat. În afara apelului împotriva sentinței din 1 martie, domnia sa va reveni la tribunalul din Paris peste 15 zile, într-un proces privind conturile campaniei sale prezidențiale din 2012, un dosar cunoscut mai bine sub numele de afacerea „Bygmalion”. Fostul președinte este acuzat de finanțare ilegală a campaniei sale electorale și depășirea sumelor autorizate în acest scop cu peste 20 milioane de euro. În acest dosar, el este pasibil de un an de închisoare.
Un alt dosar care-l așteaptă pe Sarkozy se referă la finanțarea libiană a campaniei prezidențiale din 2007. El este suspectat că i-a solicitat lui Mouammar Kadhafi fonduri pentru susținerea campaniei sale prezidențiale.
În fine, o ultimă „afacere”, ceva mai recentă, privește activitățile lui S arkozy de consultant în privat. În luna iulie trecut a fost deschisă o anchetă preliminară a parchetului național financiar pentru trafic de influență din partea lui Sarkozy într-un dosar rus, cu implicații financiare considerabile, care a atras atenția Celulei pentru combaterea spălării banilor.
Foto: By European People's Party – EPP Summit October 2010, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12162667