Relația unei fiice cu tatăl ei este ȋntodeauna specială, dar cum este influențată ea atunci când tatăl este un dictator celebru? Aici Moscova, noua producție multimedia semnată de Catinca Drăgănescu, aduce în premieră în România textul autoarei contemporane Iulia Pospelova, în traducerea Ralucăi Rădulescu. Primele reprezentații ale spectacolului montat la unteatru, în parteneriat cu CINETic, vor avea loc joi, pe 28 octombrie, de la ora 19:00, și vineri, pe 29 octombrie, de la ora 18:00. Biletele de acces sunt disponibile pe www.unteatru.ro.
Aici Moscova dinamitează ideea de adevăr unic și propune spectatorilor o experiență teatral – cinematică intensă, ȋn care aparatul de filmat devine personaj principal, iar reconstituirea adevărului, un puzzle de rezolvat individual. Subiectul, o cronică insolită a vieţii şi morţii lui Stalin din perspectiva fiicei lui, implică atât un salt în trecut, cât şi lucrul cu un univers magic al memoriei afective. Actorii Nicoleta Lefter, Alex Călin, Liviu Romanescu și Răzvan Rotaru sunt protagoniștii spectacolului care îi va pune pe spectatori față ȋn față cu un proces sensibil atât al trecutului, cât și al prezentului, abolind morala binară a binelui versus rău.
Un produs live cinema theatre, spectacolul ia forma unei instalaţii multimedia care combină materialul pre-filmat cu proiecţia live din scenă. Imaginea elementelor video care vor anima scenografia realizată de Gabi Albu îi aparține cineastei Carmen Tofeni, iar montajul poartă semnătura lui Bogdan Giurcă. Simona Deaconescu s-a ocupat de creația cinematică și mișcarea scenică din spectacol, iar design-ul de lumini a fost realizat de Alexandru Medveghi și Dragoș Mărgineanu.
Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 11 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul acestui an, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.