Cacaoa, cafeaua sau soia nu vor mai fi importate în Uniunea Europeană atunci când contribuie la despădurire. Prin importuri, spune ONG-ul WWF, Uniunea Europeană este la ora actuală al doilea distrugător de păduri tropicale, după China. Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns luni noaptea la un acord ce prevede interzicerea importurilor în spațiul Uniunii Europene ale mai multor produse care prin obținerea lor contribuie la despăduriri. Uleiul de mâini, lemnele, carnea de bovine și cauciucul sunt de asemenea afectate, alături de mai multe produse asociate (pielea, ciocolata, mobilele, hârtia, cărbunii de lemn etc), a precizat PE într-un comunicat. Importul lor va fi interzis dacă aceste produse provin din teritorii despădurite după decembrie 2020, ținând cont de pagubele provocate ansamblului pădurilor.
UE, la originea a 16% din despăduririle mondiale
Întreprinderile importatoare vor fi responsabile pentru lanțul lor de aprovizionare și va trebui să probeze traseul produselor lor via date de geolocalizare a culturilor, asociate chiar cu fotografii satelitare.
În mod clar, avem de-a face cu o premieră mondială. Sunt în joc ciocolata, cafeaua de la micul dejun, cărbunii cu care facem grătarul, hârtia cărților noastre. Este radical! – a declarat Pascal Canfin, eurodeputat din grupul liberal Renew, președinte al Comisiei europarlamentare pentru Mediul înconjurător. La originea celor 16% din despăduririle mondiale prin importuri, Uniunea Europeană este al doilea distrugător al pădurilor tropicale, după China. Textul noului acord a fost propus în luna noiembrie 2021 de către Comisia Europeană și reluat acum, în linii mari, de statele membre. În luna septembrie, eurodeputații au votat pentru o întărire semnificativă a obiectivului, extinzând gama de produse vizate, îndeosebi cauciucul, absent din propunerea inițială.
Extinderea câmpului de aplicare a acordului și la alte produse
Parlamentul European a cerut de asemenea extinderea câmpului acordului la alte ecosisteme cu păduri amenințate, cum ar fi savana Cerrado (Brazilia/Paraguay/Bolivia), de unde provine o parte din importurile europene de soia. Acordul la care s-a ajuns între PE și statele UE, după îndelungate și complicate negocieri, stipulează în final că această extindere ”la alte pământuri împădurite” va trebui evaluată în cel mult un an după intrarea în vigoare a textului. De asemenea, după maximum doi ani, Comisia Europeană trebuie să studieze o posibilă extindere a câmpului de aplicare a acordului și la alte produse (porumbul, pe care eurodeputații au dorit să-l includă în produsele vizate încă de pe acum), la alte ecosisteme bogate în carbon și în biodiversitate, dar și la sectorul financiar – o altă cerere forte a eurodeputaților.
Ce s-a obținut deja: o definiție mult mai robustă a ceea ce numim degradare a pădurilor, în sensul de a se include zone mai mari, precum și garanții pentru protejarea drepturilor popoarelor autohtone, aliații fideli în lupta contra despăduririlor. Astfel, importatorii ”vor trebui să verifice conformitatea cu legislația țării producătoare în materie de drepturi ale omului, respectarea drepturilor populației autohtone”.
D’apoi, d’aia/vezi … austriecii nu ne pun stampila/schengen pana nu obtin semnatura/liber la taiat paduri in Romania; basca … gazele din Marea Neagra !
Cu ceva timp in urma … alti „isteti”/de pe alte coclauri ne-au cerut in mod imperativ, sa declaram/sub semnatura ca nu avem nicio pretentie juridica/legala pentru … //urmari nefaste, ale unor vaccinuri proaste//.