Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a dizolvat parlamentul și a stabilit oficial alegeri parlamentare pentru 17 decembrie. Alegerile locale vor avea loc în unele municipalități în aceeași zi, inclusiv în Belgrad.
Vučić nu a fost de acord cu o nouă soluție SUA-UE pentru gestionarea nordului Kosovo, după cinci ore de întâlniri la Bruxelles săptămâna trecută în care au fost implicați președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Giorgia Meloni, și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.
Deși Kosovo a fost de acord cu toate părțile planului, care a fost prezentat liderilor din Serbia și Kosovo în întâlniri separate sâmbăta precedentă, Vučić a refuzat să-l semneze.
Kosovo bănuia că Serbia nu va semna niciun acord pentru autogestionarea municipalităților din nord, unde populația este dominată de sârbi, deoarece acesta ar fi un pas pe drumul către recunoașterea oficială a Kosovo de către Belgrad.
„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca toți să fim uniți în lupta pentru interesele vitale… ale Serbiei, în care vom fi supuși numeroaselor presiuni, atât din cauza poziției noastre față de Kosovo, cât și pentru că a există alte probleme regionale și globale”, a spus președintele după semnarea decretului de dizolvare a parlamentului, a informat Reuters.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut presiuni ieri pe conducerea Serbiei să normalizeze relațiile cu Kosovo, subliniind că aceasta este singura modalitate prin care Belgradul poate accesa planul de creștere al UE și un viitor ca parte a blocului.
Hahahahahahaha, deci sua-ue-nato au facut planul, kosovarii sustinuti de ei e normal sa l agreeze, dar raii de sarbi nu vor… HAHAHAHAHAHAHA, ca n kafka
Cum ar fi ca Republica Moldova sa isi „normalizeze” relatiile cu Transnistria (in sensul recunoasterii indirecte a conducerii separatiste de la Tiraspol) ca sa poata intra in UE?
Acesti birocrati de la Bruxelles se cred buricul pamantului si au adus Marea Britanie la iesirea din UE…
Unii ar putea crede ca Serbia nu are incotro si va ceda, precum a cedat Macedonia fata de Grecia (si si-a schimbat numele tarii, la indicatiile UE).
Dar alte puteri de prim rang (Rusia si mai ales China) de-abia asteapta „sa dea o mana de ajutor” Serbiei si sa obtina divizarea continentului nostru. Deja China construieste autostrazi in Serbia si in Muntenegru, prin zone montane dificile, unde firme precum Aktor sau PORR ar da chix…