Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a participat la o dezbatere organizată cu ocazia sesiunii plenare din iulie a Comitetului Economic și Social European (CESE), în cadrul căreia s-au discutat prioritățile Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2022.
„Europa ca misiune: regândire, reconstrucție, reîntărire” este deviza oficială a Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 iulie 2022 și care se va concentra pe gestionarea consecințelor războiului din Ucraina, pe reducerea dependenței energetice a Europei și pe creșterea viitoarei sale autonomii strategice.
În cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia sesiunii plenare din 13 iulie 2022, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, a prezentat președintei CESE, Christa Schweng, și celorlalți membri ai CESE prioritățile Președinției cehe a UE.
„Prioritățile s-au schimbat într-o oarecare măsură în actuala conjunctură, delicată sub aspect economic și geopolitic. Orientările Președinției cehe, pe toată durata mandatului său, vor fi dictate de războiul din Ucraina și de impactul său asupra Europei”, a declarat el. „Ne aflăm într-un moment în care se poartă un război chiar lângă frontiera Uniunii Europene, iar principala noastră sarcină în perioada următoare va fi să ajungem la un consens viguros asupra unor măsuri unitare, astfel încât cursul evenimentelor să afecteze într-o măsură cât mai mică viața cetățenilor noștri.”
Inspirat de viziunea omului de stat ceh Václav Havel, exprimată într-un discurs rostit acum 26 de ani, această deviză sintetizează, într-o formulă puternică, cei cinci piloni ai Președinției cehe a UE:
1) gestionarea crizei refugiaților și a reconstrucției după război a Ucrainei;
2) creșterea securității energetice a UE;
3) creșterea capacităților de apărare și a securității ciberspațiului Europei;
4) consolidarea rezilienței strategice a economiei europene;
5) protejarea instituțiilor democratice ale UE și a valorilor sale.
Afirmând că prioritățile Președinției cehe a UE sunt și prioritățile CESE și ale Europei în ansamblu, dna Schweng a adăugat: „Republica Cehă preia președinția prin rotație a Consiliului într-un moment în care Uniunea Europeană încă face eforturi de redresare în urma daunelor produse de pandemie, confruntându-se, în același timp, cu consecințele războiului din Ucraina. Vom face tot posibilul pentru ca Comitetul nostru să contribuie substanțial la acțiunile Președinției cehe.”
În cursul dezbaterii care a urmat, președintele Grupului „Angajatori” al CESE, Stefano Mallia, a subliniat că UE trebuie să respecte Pactul verde, dar și să vegheze la menținerea ritmului decarbonizării industriei, deoarece aspectele legate de securitatea energetică sunt în prezent esențiale: în primul rând, Europa trebuia să își consolideze reziliența energetică în ansamblu, eliminând în același timp dependența de Rusia și asigurându-și necesarul de energie de la furnizori diferiți.
Oliver Röpke, președintele Grupului „Lucrători” al CESE, a recunoscut că Președinția cehă se confruntă cu sarcini dificile, dar consideră că programul său, care aduce un omagiu discursului lui Václav Havel din 1996, trebuie să includă și dimensiunea socială. În acest scop, ar putea fi organizat un summit social, așa cum a promis prim-ministrul ceh Petr Fiala.
În numele Grupului „Organizații ale societății civile” al CESE, președintele acestuia, Séamus Boland, a subliniat că, în condițiile în care va avea de gestionat perturbarea enormă a aprovizionării cu energie, reușita Președinției cehe va depinde și de măsura în care își propune să implice cetățenii și organizațiile societății civile în elaborarea și punerea în aplicare a unor politici relevante, cum ar fi pachetul RePowerEU.