INS prezintă date statistice pentru anul 2022, furnizate de statele membre și diseminate de Eurostat, privind prețurile terenurilor agricole pe categorii de folosință, teren arabil și pășuni permanente. Datele sunt colectate în conformitate cu o metodologie europeană comună ce asigură conceptual comparabilitatea și uniformitatea rezultatelor.
Prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic). Trebuie ținut seama de faptul că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul).
Prețurile medii ale terenurilor agricole în România
Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39704 lei/ha. Cel mai scăzut preţ mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 34743 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59263 lei/ha.
În anul 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 6,1% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+23,5%).
Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere de aproximativ 6% în anul 2022, față de anul anterior, pe total țară, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).
Prețurile medii ale terenurilor agricole în Uniunea Europeană (UE)
În anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative.
Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3700 euro în medie în Croația și un maxim de 233230 euro în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8051 euro/ha.
Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1887 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 46305 euro în Luxemburg, în timp ce în România preţul mediu a fost de 5671 euro/ha.
Informaţii suplimentare
Conform acordului din octombrie 2018 între Eurostat și statele membre, statisticile UE referitoare la prețul terenurilor agricole sunt realizate având în vedere cerințele Sistemului Statistic European (SSE).
În fiecare an, Institutul Național de Statistică desfășoară, conform Programului Statistic Național Anual, cercetarea statistică Prețurile terenurilor agricole (PTA), având ca scop obținerea datelor referitoare la prețurile de vânzare a terenurilor agricole. Eurostat solicită aceste date anual, pe categorii de folosinţă ale terenului agricol, principala utilizare fiind în comparaţiile între statele membre UE și regiunile acestora privind nivelul şi tendinţa preţurilor de vânzare/cumpărare.
Terenul agricol – principalul mijloc de producție în agricultură, are anumite caracteristici distincte determinate de elemente precum solul, apa, biodiversitatea și climatul. Aceste caracteristici conferă terenului o anumită valoare și un preț distinct.
Terenul arabil – terenul lucrat (arat sau cultivat) în mod regulat, în general în cadrul unui sistem de rotație a culturilor.
Pășune permanentă – cuprinde terenul utilizat pentru păşunatul animalelor sau pentru producerea de furaje care nu este inclus pe o perioadă de minim 5 ani în sistemul de rotaţie a culturilor.