Scăderea prețurilor la cacao a accelerat la -45% de la debutul anului. Această scădere a prețurilor a început în ianuarie.
Cifre cheie:
- 45% = scăderea prețurilor la cacao din ianuarie 2025
- 5.000 $ = prețul actual al unei tone de cacao
- 60% = ponderea Coastei de Fildeș și a Ghanei în producția mondială de cacao
„După doi ani de tensiuni, corecția actuală readuce prețurile la cacao la niveluri mai raționale. Dar ar fi iluzoriu să vorbim despre o normalizare: sectorul rămâne fragil din cauza constrângerilor structurale și a concentrării geografice foarte ridicate a producției de boabe de cacao,” declară Simon Lacoume, economist sectorial.
O piață în plină corecție
După ce a atins aproape 12.000 de dolari/tonă la sfârșitul anului 2024, cacao se tranzacționează acum la aproximativ 5.000 de dolari/tonă, o scădere de peste 50% într-un an. Această scădere bruscă poate fi explicată prin doi factori: previziunile optimiste privind recolta din Coasta de Fildeș și sfârșitul speculațiilor care au alimentat creșterea prețurilor în 2024. În ciuda acestei scăderi, prețurile rămân de două ori mai mari decât media din perioada 2012-2022 (2.525 dolari/tonă).
Tensiuni structurale persistente
Deși efectele El Niño și ale virusului CSSSV (O boală virală a arborelui de cacao, endemică în Africa de Vest)., s-au atenuat, deficitul de aprovizionare rămâne, iar problemele din 2024 persistă. Plantațiile îmbătrânesc, investițiile rămân prea limitate, iar producția este foarte concentrată din punct de vedere geografic. Coasta de Fildeș și Ghana reprezintă împreună aproape 60% din producția mondială, procentul ajungând la 70% dacă includem și restul Africii de Vest. Sectorul cacao este, prin urmare, extrem de vulnerabil la orice perturbare a aprovizionării din această regiune.
Cerere globală robustă
Consumul de ciocolată continuă să crească, impulsionat de Asia și de segmentele premium. Ciocolata etică, ecologică și cu conținut redus de zahăr câștigă teren, la fel ca și cacaua certificată (Fairtrade, Rainforest Alliance). În același timp, țările producătoare, precum Coasta de Fildeș și Ghana, încearcă să crească ponderea măcinării interne pentru a obține o valoare mai mare.
Sustenabilitate și diversificare
Africa de Vest rămâne dominantă, dar America Latină, în special Ecuador, își propune să depășească Ghana până în 2027, vizând o producție de 650.000 de tone de cacao pe an. Inițiativele de trasabilitate impuse de UE și mecanismul Prețului de referință pentru un venit decent (PRRD) pus în aplicare de guvernele din Ghana și Coasta de Fildeș – care stabilește un preț minim pentru producători (prețul la poarta fermei) de 3.408 USD/tonă în Ghana și 2.650 USD/tonă în Coasta de Fildeș – sporesc simultan presiunea pentru un lanț de aprovizionare durabil și transparent.