După oscilații minore înregistrate în a doua parte a lunii martie, prețurile grâului continuă să scadă pe piețele de capital, iar proiecțiile de piață sugerează că această tendință de depreciere va persista pe parcursul anului 2024.
Acordurile stabilite de Uniunea Europeană pentru a proteja interesele fermierilor europeni, inclusiv cei români, nu adresează problema grâului
Numeroase țări mari importatoare de grâu practic aleg să nu achiziționeze cereale în prezent, deoarece percep prețurile actuale de pe piața de mărfuri ca fiind excesive.
În contrast, fermierii din România se confruntă cu dificultăți grave, iar acordurile stabilite de Uniunea Europeană pentru a proteja interesele fermierilor europeni, inclusiv cei români, nu adresează problema grâului.
Deși liderii de la Bruxelles încearcă să contracareze acțiunile Rusiei de a se impune ca principal exportator de grâu pe piața globală și să stabilizeze stocurile europene scăzute, negocierile și acordurile convenite au loc în umbra unei crize care afectează nu doar fermierii și piața de import-export, ci și prețurile pentru consumatorii finali.
Potrivit unor analize de preț făcute de Agro TV, specialiștii din industrie estimează o scădere continuă a prețului în următoarele luni pe măsură ce se apropie perioada de recoltare, însă există și semne care indică spre o menținere a cotațiilor la nivel mai ridicat.
În ceea ce privește perioada verii, prețul grâului ar urma să scadă
Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a fost citat de televiziunea de profil explicând faptul că grâul se vinde în acest moment, în Portul Constanța, cu aproximativ 186 euro/tonă, iar acest nivel va rămâne valabil și în săptămânile următoare, anunță Ziare.
În ceea ce privește perioada verii, prețul mărfii ar urma să scadă, însă temperaturile ridicate și seceta din acea perioadă reprezintă factorii imprevizibili care ar putea influența aceste fluctuații de preț.
„Rusia dorește să acapareze afacerea cu grâu pentru export și dorește să-și consolideze rolul global de vânzător principal, cu minim 25% din tot comerțul global. Stocurile la nivel european au scăzut de la 19,9 milioane de tone, la 12,1 milioane de tone.
Acest lucru va consolida și va împinge un nivel de preț pe perioada următoare.
Prețul grâului în acest moment, în Portul Constanța, este similar pentru recolta veche și recolta nouă. Avem un nivel de 186-188 euro/tonă în acest moment, însă pe măsură ce ne vom apropia de recolta nouă, prețurile ar putea să se degradeze.
Cu toate acestea, să știți că ne așteaptă o lungă vară fierbinte și acest lucru ar trebui să ne dea de gândit tuturor în ceea ce privește performanța vânzărilor în presiunea de recoltă”, a precizat Gheorghe, potrivit sursei citate.