Confindustria România în colaborare cu Biroul de avocatură Antico&Partners și ISPE (Institutul de Studii și Planificare Energetică – București) au organizat joi, 11 aprilie, în Sala Scriptorium a Bibliotecii Naționale a României, un eveniment privind principalele oportunități de investiții în sectorul energetic românesc, unul dintre sectoarele cheie ale țării.
Dezvoltarea și creșterea competitivității economiei românești, creșterea calității vieții și grija pentru mediu sunt legate de dezvoltarea și modernizarea sistemului energetic.
Principalele subiecte abordate de vorbitori au fost: capacitățile infrastructurii de transport și distribuție a energiei electrice din România, piața energiei din România în 2024, soluționarea alternativă a litigiilor în sectorul energetic românesc, exemple de bune practici, PNRR, metode de acces la apeluri de finanțare, focus pe diverse tipuri de energie, focus pe energia regenerabilă, energia nucleară, importanța decarbonizării, problema costurilor energiei și a pieței competitive pentru micii antreprenori, avantajele investițiilor în sectorul energetic al României.
Evenimentul s-a bucurat de un număr mare de participanți dar și de vorbitori precum: Mircea Cârlan – Director General, Directia Generala Ajutor de Stat si Fonduri Europene, Sorin Elisei – Director general Directia Generala Politici Energetice Green Deal/Ministerul Energiei, Viorel Alicus – Director ANRE, Iulian Botta – 5EF, Federico Busatta – Biroul de avocatură Gianni&Origoni, Salvatore Gaudiello – Biroul de avocatură Gianni&Origoni, Ramona Matei – Biroul de avocatură Antico&Partners, Sorin Chirita – Director Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.)/ Ministerul Energiei.
”Sectorul energetic este un pilon fundamental pentru dezvoltarea economică și socială a oricărei națiuni, iar România nu face excepție. În ultimii ani, România a demonstrat un angajament tot mai mare față de diversificarea surselor de energie, modernizarea infrastructurii și adoptarea de politici favorabile investițiilor în sector. România oferă o platformă diversificată pentru investitorii care sunt interesați să contribuie la creșterea și dezvoltarea sa”, a declarat Președintele Confindustria România, Giulio Bertola, în cadrul discursului sau.
Reprezentanții autorităților românești au prezentat informații și cifre deosebit de interesante.
Mircea Cârlan- Director General – Directia Generala Ajutor de Stat si Fonduri Europene a prezentat apelurile de finanțare în domeniul energetic: un apel pentru investiții în energia regenerabilă, precum cea eoliană și solară, în valoare de 460 de milioane de euro, cu 1700 de megawați de producție; un apel pentru dezvoltarea spatiilor de stocare a energiei, care prevede un total de 70 de milioane de euro, 5 milioane per proiect; un apel pentru fondul de moderare, inițiativă care se înscrie în obligația membrilor țărilor UE în ceea ce privește politicile „Green Deal”; un apel pentru unități publice cu o valoare de 500 de milioane de euro pentru deschiderea de unități de producție în scop de autoconsum; apeluri și pentru start-up-uri, 814 milioane euro eligibile pentru entități private.
Sorin Elisei- Director general – Directia Generala Politici Energetice Green Deal/Ministerul Energiei a declarat ca în România există obligația de a avea o cota de energie impartita in: energie electrica, incalzire si racire (pompe de caldura si gaze verzi, hidrogen), transport si distributie, care necesita o infrastructura mai buna.
Reprezentantul ANRE, Viorel Alicus, a vorbit despre prețul la energie: în 2022, acesta a variat între 200 EUR și 400 EUR, în timp ce în 2024, 50/60 EUR era prețul de head-market. Acest lucru poate crea dubii pentru investitori, insa de anul trecut au existat prețuri negative pe fazele orare mai lungi. Creșteri ale cererii de la 400 la 800 megawați = proiecte care pot deveni productive. Există 115 prosumatori cu mai mult de 1500 de megawați. Din păcate nu există suficiente comunități energetice, trebuie facilitat accesul la rețea.
O altă temă care a stârnit un interes deosebit a fost cea privind soluționarea alternativă a litigiilor aplicabilă și sectorului energetic din România, temă abordată de Biroul de avocatură Antico&Partners, care a contribuit direct la elaborarea legii, colaborând cu experți din Ministerul Energiei al României și cu Autoritatea pentru Protecția Consumatorului.
Cunoastem metoda baieti, de 35 de ani o tot apkucati:LA ORDINUL STAPANILOR, VINDETI TOT, BINEINTELES LA STAPAN, PE NIMIC. NE ABURITI CA ASA VOR SCADEA PRETURILE, CA NOI SUNTEM TAMPITI SI NU VEDEM CA LA UN PRET NEGATIV LA ENERGIE SI GAZE PE PIATA MINDIALA, SCLAVUL ROMAN PLATESTE LA FEL SAU MAI MULT. HAI, MAI ABURITI NE SI CU RUSII CARE NE ATACA, CA SA CUMPARAM IAR VECHITURI DE SITE DE MILIARDE DE LA STAPANUL VOSTRU COLONIALIST, SUA