Ambasada Italiei şi Camera Deputaţilor din România organizează la Bucureşti prima ediţie a Italian Business Integrity Day (IBID). Iniţiativa va avea loc pe 12 aprilie 2022 şi va prevedea două seminarii, la Reşedinţa Italiei şi la Palatul Parlamentului.
Prima ediţie a IBID în România îşi propune să ilustreze cele mai bune practici ale societăţilor italiene, experienţa concretă a modelelor organizatorice ale societăţilor de prevenire a corupţiei.
MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |
Un alt obiectiv fundamental este acela de a sublinia că astăzi, pentru o societate multinaţională, integritatea, prevenirea corupţiei şi compliance au devenit de-acum componente esenţiale ale governance-ului unei societăţi, parte din strategia sa de piaţă. În acest context, se va sublinia legătura dintre avantajul reputaţiei şi avantajul competitiv al societăţii, dezvoltarea colaborării public-privat-societatea civilă în perspectiva multi-stakeholder, impactul practicilor de integritate asupra atragerii investiţiilor, precum şi alinierea la standardele internaţionale a integrităţii şi anticorupţiei stabilite în cadrul Naţiunilor Unite şi G20, inclusiv cele ce decurg din “Convenţia privind combaterea corupţiei funcţionarilor străini în tranzacţiile comerciale internaţionale” a OCDE. Aceste tematici au o relevanţă deosebită şi în contextul apropierii României de OCDE.
De asemenea, vor fi evaluate chestiunile care astăzi sunt de actualitate şi au un interes deosebit la nivelul implementării, ca due diligence asupra terţilor în raport cu protecţia datelor cu caracter personal, răspunderea persoanelor juridice, protecţia informaţiilor şi automatizarea controalelor interne prin utilizarea de sisteme de artificial intelligence. Iniţiativa doreşte să promoveze participarea activă a societăţilor implicate în definirea instrumentelor şi controalelor pentru a preveni riscurile de corupţie în utilizarea resurselor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la care au acces.
În cursul lucrărilor IBID, vor lua cuvântul Ambasadorul Italiei în România Alfredo Durante Mangoni, Preşedintele Senatului Florin Cîțu, Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului Daniel Cadariu, Chestorul Camerei Deputaţilor George Cristian Tuță, membrii OCDE, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România ş Transparency International Italia, precum şi responsabili ai compliance de la portul din Genova şi ai societăţilor Autostrade per l`Italia, Falck Renewables, Enel Group, Ernest and Young, Leonardo.
La seminar vor participa membri ai Guvernului român şi reprezentanţi ai administraţiilor publice (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului), exponenţi ai asociaţiilor profesionale, societăţilor româneşti, atât private cât şi publice, ai presei şi societăţii civile, precum şi ai Ambasadelor prezente la Bucureşti.
Prima ediţie a IBID în România, potrivit cuvintelor Ambasadorului Italiei la Bucureşti Alfredo Durante Mangoni, intenţionează “să ofere un model sustenabil de societate şi să prezinte avantajele la nivelul renumelui şi economic al integrităţii, transparenţei şi statului de drept pentru a preveni riscurile de corupţie şi alte acţiuni ilegale în activitatea societăţilor, inclusiv din perspectiva PNRR. Intenţionăm deci să propunem, prin experienţa societăţilor italiene, o modalitate nouă şi diferită de a performa, puternic orientată către cele mai bune standarde globale ESG şi de accountability în faţa acţionarilor, consumatorilor, opiniei publice ”.
Este vorba despre o tematică extrem de actuală la Bucureşti, aşa cum a confirmat şi Chestorul Camerei Deputaţilor a României George Cristian Tuţă: “Schimbul de idei și soluțiile prezentate la prima ediție forumului Business Integrity – Italian Experience sunt pași pe care îi facem pentru inovarea modului în care facem afaceri. Pe lângă profit și partea economică, integritatea este un ingredient al succesului care nu trebuie ignorat. Avem nevoie de investiții, iar gradul de atractivitate al unei țări în acest domeniu este măsurat și în funcție de credibilitatea pe care o putem oferi. Iar credibilitatea mediului de business se clădește și prin integritate. Bunele practici care au fost deja aplicate putem să le replicăm și în activitatea noastră. Vreau să le mulțumesc partenerilor italieni pentru că au fost deschiși să organizăm acest forum, care sper să devină o tradiție pe viitor.”
După evenimentele precedente găzduite din anul 2017 până astăzi la Oslo, Paris, Washington, Viena, San Paolo, Londra, Abu Dhabi şi Berlin, Italian Business Integrity Day a ajuns la Bucureşti, dată fiind importanţa strategică a României pentru sistemul productiv italian. Italia este al doilea partener comercial al României, reprezentând o piaţă importantă către care se îndreaptă mărfurile (cu o cotă de 10,5%) şi al doilea furnizor al României cu o cotă de 8,8% în primele 11 luni ale anului trecut. România, de asemenea, reprezintă cea de-a 13-a piaţă către care se îndreaptă exportul italian, cu o cotă de piaţă de 1,6% în perioada ianuarie-noiembrie 2021 şi este cel de-al 15-lea furnizor al Italiei, tot cu o cotă de piaţă de 1,6% în aceeaşi perioadă.
Această ţară găzduieşte peste 23.000 de societăţi italiene active, care acoperă toate sectoarele, de la cel manufacturier tradiţional la cel agro-industrial, trecând prin cel energetic şi al apărării.
Comerţul bilateral a fost de circa 15.4 miliarde de euro anul trecut iar stock-ul investiţiilor italiene în România se ridica la circa 9 miliarde de euro în 2020.