Corpul Experților Contabili și al Contabililor Autorizați din România (CECCAR) se găsește azi într-o situație dificilă sau, mai bine spus, încearcă din răsputeri să nu ajungă într-o situație dificilă. Și asta se întâmplă deoarece se dorește ca principiul de bază al unei asociații profesionale să fie încălcat, și anume principiul independenței față de instituțiile statului.
CECCAR-ul este o asociație profesională care are peste 40.000 de membri în toată țara și prin intermediul ei se asigură o pregătire profesională de calitate a experților contabili și a contabililor autorizați, astfel încât membrii ei să ofere servicii de calitate, nu numai companiilor private, dar chiar și instituțiilor de stat, ca să nu mai vorbim că societatea în ansamblul ei are nevoie de serviciile acestora.
În scopul acordării de servicii publice într-un mod echidistant, obiectiv, experții contabili trebuie să fie independenți, iar pentru aceasta organismul din care fac parte trebuie să fie independent. Pentru acest deziderat s-au luptat fondatorii acestui organism înființat în 1921 prin decret regal, dar și refondatorii din 1994. Acum, după aproape 30 de ani de la reînființare, printr-o ințiativă legislativă care se află la Camera Deputaților se dorește a se încălca această independență care este vitală pentru credibilitatea CECCAR și a membrilor săi. Sigur, nu toate lucrurile sunt perfecte în CECCAR, dar dacă se dorește ca specialiștii dintr-un domeniu atât de important pentru buna funcționare a societății să fie independenți, să ofere soluții financiar-contabile doar în conformitate cu conștiința și pregătirea lor profesională, atunci trebuie ca independența profesioniștilor contabili să rămână neștirbită.