Așa cum anunțase imediat după atacul asupra clădirii Capitoliului, lidera democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a depus luni la camera respectivă un act de acuzare împotriva lui Donald Trump. Este prima etapă către deschiderea formală a unei a doua proceduri de destituire împotriva lui Trump, acuzat de „incitare la violență”. Potrivit documentului, lui Trump i se impută „amenințarea integritățîi sistemului democratic, crearea de obstacole în calea trasferului pașnic de putere și punerea în pericol a unei branșe legale a guvernului”. „Donald Trump”, se spune în încheierea actului de acuzare, „prin conduita sa, a demonstrat că, dacă acum este autorizat să rămână în funcție, va continua să fie un pericol pentru securitatea națională, pentru democrația și Constituția țării”.
Acest act de acuzare ar putea fi supus votului Camerei Reprezentanţilor miercuri, urmat de un proces similar în Senat. El nu va putea începe, însă, înainte de 19 ianuarie. Dacă va avea totuși loc, el se va derula după ce Donald Trump părăsește Casa Albă.
Analiști politici citați de corespondentul RFI la Washington susțin că dacă este destituit chiar și à posteriori, lui Donald Trump îi va fi dificil apoi să revină în politică. Dacă este recunoscut culpabil, el nu va mai putea să se prezinte la alegeri prezidențiale și nu va primi pensia de care beneficiază șefii de stat americani.
A fost blocată rezoluția vizând recurgerea la amendamentul 25
În paralel, democrații au prezentat luni încă o rezoluție prin care se cerea vice-președintelui Mike Pence să-l demită pe Donald Trump din funcție invocând amendamentul 25 la Constituție, conform căruia el are dreptul să-l demită pe președinte, cu votul unanim al administrației, dacă se dovește incapabil, din diverse motive, să-și exercite funcțiile de președinte. Întrucât un republican s-a opus adoptării unanime a acestei soluții în Camera Reprezentanților, acest demers a ieșit din discuție.