Să previi este mai ușor și mai ieftin decât să tratezi. Acest lucru este valabil și atunci când vorbim despre sănătatea orală. De aceea este atât de importantă profilaxia dentară. Ea reprezintă un ansamblu de măsuri și proceduri preventive prin care se asigură menținerea sănătății orale și se previne apariția diverselor afecțiuni dentare.Beneficiile profilaxiei dentare sunt multiple, iar rolul său în prevenirea cariilor și a bolilor parodontale este doar unul dintre acestea. Alte avantaje includ menținerea unui zâmbet frumos și sănătos, prevenirea halenei și a apariției petelor pe dinți, dar și economisirea de timp și bani pe termen lung.[3]În acest articol, îți vom spune care sunt cele mai importante proceduri ce te pot ajuta să eviți problemele dentare și să te bucuri de toate beneficiile menționate mai sus.
Periajul profesional al dinților
Periajul profesional al dinților este o etapă esențială în menținerea sănătății orale și a zâmbetului strălucitor. Este o procedură ce presupune curățarea în profunzime a dinților, care se efectuează într-un cabinet stomatologic, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană și tartrul care s-au acumulat pe suprafața dinților și sub linia gingiei, reducând astfel riscul apariției cariilor și a bolilor parodontale.
Procedura de periaj profesional începe cu o evaluare a stării orale a pacientului. Medicul stomatolog va examina dinții, gingiile și limba pentru a identifica eventualele probleme. Apoi, cu ajutorul unor instrumente speciale și a unei paste de dinți cu efect de polizare va îndepărta placa bacteriană și tartrul și va lustrui și netezi suprafața dinților.
Această procedură nu doar că îmbunătățește aspectul dinților, dar ajută și la prevenirea apariției unor afecțiuni dentare mai grave.[1]
Detartrajul
Detartrajul este o procedură stomatologică în cursul căreia se îndepărtează tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților. Această procedură este extrem de importantă pentru menținerea sănătății orale, deoarece tartrul și placa bacteriană pot duce la afecțiuni grave precum gingivita sau parodontita.
Detartrajul se poate face și cu ajutorul unor instrumente manuale, dar, în prezent, cel mai adesea se apelează la un detartraj cu ultrasunete, ce presupune utilizarea unui instrument numit scaler cu ultrasunete pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei.
Frecvența cu care o persoană ar trebui să facă detartraj depinde de mai mulți factori, inclusiv de rapiditatea cu care se formează tartrul. În general, se recomandă un detartraj la fiecare șase luni. Cu toate acestea, unele persoane pot avea nevoie de detartraj mai des, în funcție și de dieta lor sau de igiena orală.[4]
Airflow-ul
Airflow-ul este o procedură de profilaxie dentară menită să asigure o igienă orală superioară prin îndepărtarea eficientă a petelor și depunerilor de pe suprafața dinților, inclusiv a acelora care nu pot fi îndepărtate printr-un periaj obișnuit, cum sunt cele din spațiile interdentare.
Această procedură se realizează cu ajutorul unui aparat specializat care emite un jet de apă presurizată și particule fine de bicarbonat de sodiu pe suprafața dinților. Acesta este direcționat spre suprafața dinților, unde particulele abrazive acționează ca un exfoliant, îndepărtând placa bacteriană și tartrul fără a deteriora sau zgâria smalțul.
Procesul este complet nedureros și sigur.
Fluorizarea dentară
Fluorizarea dentară este un proces preventiv extrem de important în menținerea sănătății orale. Aceasta presupune aplicarea unei soluții de fluor pe dinți pentru a preveni apariția cariilor și pentru a întări smalțul dentar. Fluorul este un mineral esențial în protejarea dinților și prevenirea cariilor și care contribuie în același timp la refacerea smalțului dentar afectat.
Procesul de fluorizare se desfășoară în cabinetul stomatologic și implică aplicarea unui gel sau a unei soluții de fluor pe suprafața dinților. Pentru a asigura eficacitatea tratamentului, pacientul trebuie să aștepte câteva minute pentru ca soluția să își producă efectul, urmând apoi să evite clătirea, consumul de alimente sau băuturi timp de aproximativ 30 de minute.
Beneficiile fluorizării dentare sunt multiple și semnificative. În afară de prevenirea cariilor, fluorizarea contribuie, de exemplu, și la reducerea sensibilității dentare și la întărirea smalțului.[2]
Profilaxia dentară, prin proceduri precum periajul profesional, detartrajul, airflow-ul și fluorizarea, joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale. Cât de des va trebui să apelezi la astfel de proceduri îți poate spune numai un medic dentist. Nu uita că, înainte de toate, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a preveni problemele dentare este să mergi periodic la un control stomatologic de rutină.
Bibliografie:
- Cherney, Kristeen. „What Happens during Your Professional Dental Cleaning”, Healthline, 17 Sept. 2018, www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning. Accessed 3 Nov. 2023.
- Norris, Taylor. „What Are the Benefits, Side Effects, and Recommendations for Fluoride Treatment?”, Healthline, 13 Mar. 2018, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/fluoride-treatment. Accessed 3 Nov. 2023.
- „Preventive Dentistry: Avoid Dental Problems & Save Money”, Your Dentistry Guide, 4 Sept. 2018, www.yourdentistryguide.com/preventive-dentistry/. Accessed 3 Nov. 2023.
- „Tooth Scaling & Root Planing: Deep-Cleaning Treatments”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23983-tooth-scaling-and-root-planing. Accessed 3 Nov. 2023.