Pregătirile pentru Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri au început încă din debutul anului 2018, când elevii pasionați de poezie s-au înscris ca participanți la Festivalul Internațional de Poezie “Renata VEREJANU” – Ediția a V-a care s-a desfăsurat în perioada 30 August – 1 Septembrie 2018, la Chișinău. Organizat de Academia Europeană a Societății Civile, în parteneriat cu Institutul de Filologie “B.P. Hașdeu”și Primăria Chișinău, sub egida Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație și dedicat mărețului eveniment.
Am aflat cu mare bucurie că elevii Ștefan Curelariu, cls. a -VIII-a A și Teodor Predescu cls. a- VI-a E (profesor îndrumător Paulina Năstase) sunt Laureați ai Concursului. Lor li s-au înmânat Diploma și Medalia de Laureat al Festivalului de către poeta Renata Verejanu personal, în cadrul unui Spectacol muzical – literar intitulat : “ Poezia și Centenarul Marii Uniri”, organizat de ADER – Clubul Seniorii Cetății – București, sub egida Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație – filiala România, în data de 18.11.2018. Aceste activități se înscriu în cadrul mai larg al Proiectului de Educație Europeană tip Școli Surori intitulat “Educație prin Cultură și Tradiții” , lansat în anul 2017, în care Școala Gimnazială Nr. 117 are ca parteneri: organizația neguvernamentală Academia Europeană a Societății Civile, Chișinău și Școala Nr. 12 din Chișinău, Republica Moldova. Menționăm și faptul că sectorul 6 este înfrățit din anul 2017 cu Raionul Hâncești din Republica Moldova.
Deci, putem spune cu bucurie: Basarabia e cu noi!
Cu această ocazie a fost lansat oficial Suplimentul special al Revistei literare a școlii noastre intitulat “România 100”, dedicat Centenarului Marii Uniri, conceput și realizat de un colectiv de redacție format din elevi și dascăli, sub coordonarea profesoarei de Limba Română Paulina Năstase. Menționăm că revista literară a școlii noastre cu titlul “Magia Adolescenței” a luat an de an premii la Concursul Național de Reviste Școlare organizat de Ministerul Educației Naționale.
In cinstea Centenarului școala noastră s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, și anume clasele s-au organizat pe grupuri pentru crearea unor foarte frumoase și sugestive panouri prezentând contribuția fiecărei regiuni istorice a României la înfăptuirea Marii Uniri. Ele au fost realizate cu sprijinul Asociației de Părinți și a conducerii școlii, sub coordonarea D-nei Camelia Chiță – Dir. Adjunct și profesor de Istorie.
Apoi, ca de altfel în fiecare an, elevii, profesorii și părinții au cinstit această Sărbătoare Națională în data de 29 Noiembrie a.c., la școală, prin organizarea unei largi palete de activități dedicate acestui moment aniversar unic: elevii și profesorii, îmbracăți în haine de sărbătoare – costume populare tradiționale originale, moștenite de la străbuni, din toate regiunile țării, cu sprijinul nemijlocit și participarea directă a parinților, au organizat în fiecare sală de clasă expoziții dedicate evenimentului, șezători literare, spectacole de dansuri și cantece populare, obiceiuri tradiționale, precum și o expoziție de preparate culinare din toate colțurile țării cu…degustare! A fost dans , muzică, antren și multa bucurie…!!!
Dar, ca bucuria să fie și mai mare, ea trebuie să fie împartășită cu oaspeți de onoare și prieteni dragi, atât din comunitatea locală cât și din străinătate, de la școlile surori. Asfel, am avut ca oaspeți de onoare : Primarul Sectorului 6 D-nul Gabriel Mutu, Inspectorul Școlar General al Municipiului București D-na Profesoară Ioana Mihaela Neacșu, precum și toată echipa Inspectoratului Școlar al Sectorului 6. După ce oaspeții au fost primiți cu pâine și sare conform tradiției strămoșești, pe acordurile Imnului Național, Primarul Sectorului 6 și Directorul Școlii, D-na Profesoară Adriana Stoica, au ridicat un drapel al României de 2×3 m, pe catargul înalt de 30 m, cadou al Primăriei Sectorului 6. Elevii clasei a VIII-a B au lansat un drapel al țării format din 100 de baloane roșii, galbene și albastre, în aplauzele entuziasmate ale asistenței.
Ca oaspeți din străinătate am avut o delegație de elevi de la Liceul particular de științe din orașul NIGE, Anatolia, Turcia, condusă de profesoara de limba engleză Cennet Çalışmış . Această vizită este activitatea pe luna noiembrie prevazută în cadrul Proiectului Internațional eTwining intitulat “Cultur fară Frontiere”. El a fost inițiat de D-na Profesoară Adriana Cireș, Coordonator de Proiecte și Programe Educative în Școala nr.117, si are ca manageri pe Adriana Cireș și Adriana Stoica.
Cu prilejul acestui eveniment unic, am avut și o vizită aparte, anume o videoconferință pe WeChat cu elevii și profesorii de la Școala Secundară Nr. 2, Wujiang Shengze, orasul SUZHOU, China. Această videoconferință dedicată promovării Sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a fost prima activitate din cadrul Proiectului Internațional de Educație Interculturală “ PRIETENIE prin CULTURĂ & CULTURA PRIETENIEI”, inițiat de D-na Adriana Stoica – Manager de proiect, Responsabil de proiect fiind D-nul Profesor Constantin Hărăbor. Videoconferința a constat în prezentarea Școlii Secundare din China, după care elevii chinezi au interpretat în limba română cântecul “Alunelu” și au dansat perfect acest joc popular , pe care l-au învățat în doar trei zile! Apoi ei au făcut o demonstrație de scriere cu ideograme chinezești. Evident am primit un salut călduros din partea directorului școlii, dl Weilin YAN, moderator fiind domnișoara Ci Ci JIANG, profesor de Limba engleză și Responsabil de proiect. La Videoconferință au participat și doi reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Republicii CHINA.
La rândul lor, elevii școlii noastre au prezentat obiceiuri, tradiții românești, cum ar fi primirea oaspeților cu pâine și sare, etc. , costume populare, au interpretat câteva cântece patriotice, apoi au interpretat în limba chineză un renumit cântec pentru copii pe care l-au învăţat în doar două zile!!! Acest lucru a fost posibil datorită capacității de mobilizare dovedită de elevii clasei a VIII-a B mobilizați de diriginta lor, Doamna Cristina Sebe – prof de Limba română, dar și măiestriei demonstrate cu numeroase prilejuri de dl profesor Adrian Bătăuș, profesor de religie și un experimentat dirijor de coruri de copii. Partenerii chinezi au fost impresionați de corectitudinea pronunției în limba chineză și de frumoasa interpretare a cântecului intitulat : “Cântând și zâmbind “. Acest cântec are un final de o deosebită frumusețe poetică: “Aceste zâmbete vor fi mâine flori sălbatice de primavară..”
A doua zi după Sărbătorirea Centenarului, un set de fotografii cu principalele momente a plecat via e-mail la Liceul Nobel Academy din Kathmandu, Nepal pentru a se organiza o expoziție de fotografii cu titlul “România 100”. Încă din anul 2014 școala noastră desfășoară un proiect de educație interculturală cu acest liceu, sub genericul : “ EDUCAȚIA- LEGATURA ÎNTRE ROMÂNIA și NEPAL”. Menționăm că un proiect desfășurat sub acest generic, pe tema: “Campania Antibullying în școală” a fost distins cu Diploma de Excelență la Gala Națională a Proiectelor Educaționale, organizată de EDUMANAGER.ro. De altfel, în luna mai, anul viitor se vor desfășura vizite de delegații între cele doua școli având ca obiectiv realizarea unui schimb de bune practici educative pe tema: Educația non-formală prin Proiecte Internaționale.
Acum se lucrează de zor la realizarea unei prezentări Power Point a evenimentului, precum și a unei expoziții de fotografii, care vor fi trimise împreună cu 5 exemplare din suplimentul revistei școlii dedicate Centenarului la Școala Nr. 12 din Chișinău.
Deci, putem spune iarăși cu bucurie: Basarabia e cu noi!
Doamne, ocrotește-i pe români !
Prof. Adriana Stoica
Prof. Constantin Hărăbor
Prof. Camelia Chiță