Prin hotărârea pronunțată în data de 21.04.2022, Tribunalul București a admis solicitarea administratorului judiciar Euro Insol și a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară a Prospecțiuni S.A., societatea urmând să își continue activitatea economică.
Prospecțiuni S.A. a intrat în insolvență în anul 2016, pe fondul unei crize acute de lichidități. Printre cei mai importanți creditori ai societății s-au numărat: Banca Comercială Română S.A., Banca de Export Import a României EXIMBANK S.A., Libra Internet Bank S.A., Export – Import Bank of the UNITED STATES, Export Development CANADA, A.N.A.F., Mitcham Europe KFT, AIG Europe Limited și o serie de societăți atât din țară, cât și din Europa, Asia și America de Nord.
În anul 2017, Prospecțiuni a intrat în etapa de reorganizare judiciară, în urma unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar Euro Insol.
Prospecțiuni este o companie 100% românească, având acționar majoritar firma Tender S.A., care activează de peste 65 de ani pe piața serviciilor de explorare hidrocarburi. Experiența companiei Prospecțiuni SA este extinsă și la nivel internațional, încă din anii ’70, în țări precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, fiind al doilea mare operator de servicii geologice și geofizice din Europa.
Prezența sa activă în piață în toată această perioadă a fost esențială în formarea și dezvoltarea industriei extractive din România, Prospecțiuni fiind implicată direct în descoperirea resurselor naturale exploatate din România.
Prospecțiuni a avut o contribuție majoră în descoperirea zăcămintelor de hidrocarburi. De exemplu, din lucrările de prospecțiuni seismice executate în România, Prospecțiuni a executat peste 99% din cei peste 480.000 kmp de lucrări 2D și peste 97% din lucrările de prospecțiuni seismice 3D, însumând o suprafață de aproximativ 16.000 km2. Principalii beneficiari ai acestor lucrărilor au fost cele două mari companii PETROM și ROMGAZ.
De asemenea, Prospecțiuni a executat cartarea și elaborarea Atlasului cu roci ornamentale din România și cartarea apelor minerale din România.
În perioada insolvenței, Prospecțiuni a plătit toți creditorii săi la valoarea nominală a creanțelor, aproximativ 100 milioane lei, a achitat către ANAF creanțe curente de peste 190 milioane lei, a realizat investiții în echipamente și tehnologii performanțe în valoare de peste 68 milioane lei. Totalul plăților efectuate de Prospecțiuni în insolvență se ridică la peste 900 milioane lei. De asemenea, în această perioadă, societatea a deschis o nouă sucursală în Republica Kazahstan.
Resursele financiare pentru susținerea și realizarea planului de reorganziare judiciară au fost generate din executarea unor contracte de achiziție și procesare date seismice, lucrări de perforare și investigare geofizică pentru sonde (logging) cu ROMGAZ, OMV – PETROM, Hunt Oil ( U.S.A.), Amronco, Geofizika Torun (Croația) cu o valoare de peste 720 milioane lei.
“Reorganizarea Prospecțiuni S.A. reprezintă un succes pentru industria romaneasa de petrol și gaze naturale, cu atât mai mult cu cât în această perioada nevoia de hidrocarburi este esențială pentru România. Cu satisfacție, putem afirmă că Euro Insol are cea mai bogată experiență în reorganziarea companiilor din industria energetică. După Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, UZTEL S.A. Ploiești, prima subsidiară din Europa (1904) a colosului industrial american Standard Oil Company (ExxonMobil) și care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de utilaje petroliere din România a venit rândul Prospecțiuni să reintre în circutul comercial că o companie viabilă și de încredere pentru mediul de afaceri. În portofoliul Euro Insol se află și CET Govora S.A. o companie vitală pentru Județul Vâlcea, care asigură agentul termic (apă caldă și căldură) pentru cei aproximativ 120.000 locuitori din Râmnicu Vâlcea, precum și energie electrică și abur industrial pentru platforma industrială Oltchim, sau UCM Reșița S.A., cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în anul 1771 și care a proiectat, fabricat și montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploarea Hidroelectrica. Experiență acumulată în reorganizarea companiilor din domeniul energetic s-a dovedit a fi utilă și în cazul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare R.A., Euro Insol reușind să transforme această companie într-un jucător important pe piață mondială a apei grele, având în derulare contracte de export în Germania, Franța, Argentina și Statele Unite ale Americii”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol. (BIROUL DE PRESĂ AL EURO INSOL)