Beatris Ioniță (www.b1tv.ro)
Un protest antiguvernamental a fost anunțat duminică, la Chișinău. Protestul este organizat de Partidul Șor și adună cetățeni care cer Guvernului să plătească facturile oamenilor pentru lunile de iarnă. Oficialii ucraineni avertizează că ar putea crea contextul favorabil unei lovituri de stat în spatele căruia ar sta forțele proruse.
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea TV8 că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, dar acest lucru nu se va întâmpla „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiţi”, aluzie la o posibilă lovitură de stat. Oficialul ucrainean i-a îndemnat pe moldoveni să facă „alegerea corectă”: Rusia, dacă vor să trăiască într-un „lagăr de concentrare” sau puterea actuală, pe Maia Sandu, dacă vor o viaţă „într-o lume liberă”.
„Faceţi întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te laşi prins de emoţiile greşite sau te sperii, te poţi trezi într-o ţară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înţelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub nişte proteste, mitinguri pro-ruseşti, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici, la Kiev, şi de aceea, Rusia a adus tancuri. În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut şi nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiţi. Gândiţi-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veţi fi gata să alergaţi prin lume în căutarea unei alte case? Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio ţară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină şi conduc bandiţii, unde domină şi conduc condamnaţii, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid şi violează”, a declarat Mihail Podoliak în interviul pentru TV8, scrie moldova.europalibera.org.
Maia Sandu a anunțat că luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.