Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Polițiștii din penitenciare au refuzat să intre la programul de lucru, miercuri dimineață, reclamând proiectul de reformă a pensiilor speciale, salariile și deficitul de personal. Marți, ei au fost în grevă japoneză și amenință că dacă Guvernul nu răspunde revendicărilor lor, vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”.
Au început protestele și polițiștii din penitenciare
„Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, transmitea Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat din 29 mai.
Cum polițiștii din penitenciare nu au dreptul la greva clasică, ei amenință că vor bloca pușcăriile prin „exces de zel”. Se va întâmpla întâi la penitenciarul din Craiova, urmat de Bistrița și Bacău.
„Metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară. Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute”, a explicat federația în comunicat.
Revendicările polițiștilor de penitenciare
Agenții de penitenciare cer acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017 (actala Lege a salarizării), aplicarea legii pensiilor militare fără modificări, indexarea pensiilor militare, actualizarea normei de hrană și a normei de echipare, actualizarea salariului de grad și deblocarea posturilor vacante.
Sindicaliștii spun că numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000, dar acum sunt ocupate abia 12.500, iar numărul e în scădere.
„Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”, mai acuză sindicaliștii.
Ei mai spun că Poliţia Penitenciară funcționează doar pentru că „salariaţii acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România”: „Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar şi pe termen scurt în special în sectorul operativ.
Personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unităţi. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deţinuţilor nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc)”.
Reprezentanții polițiștilor din penitenciare au mai anunțat că în iunie vor creşte blocajul de la 4 ore la minim 4 zile dacă Guvernul nu le ia în calcul revendicările.