Vor primi un răspuns „asimetric, rapid şi dur”
Într-un discurs adresat națiunii miercuri, 21 aprilie, în fața parlamentarilor, președintele Vladimir Putin și-a stabilit în mod evident drept obiectiv să-i pună la punct pe occidentali, ba chiar să-i avertizeze că le va da lecții de bună purtare. Fidel obiceiurilor sale, Putin a ignorat total cazul opozantului Alexei Navalnîi, chiar dacă Moscova era miercuri în pragul unor noi manifestații de protest în apărarea acestui cel mai curajos opozant față de Kremlin, față de președinte personal. În schimb, el s-a referit îndelung la pandemia de Covid-19 și a cerut concetățenilor săi să se vaccineze. Este adevărat că rata de vaccinare în Rusia este foarte slabă. Doar 4% din populație s-a imunizat, chiar dacă Rusia dispune de un propriu vaccin, SputnikV, distribuit gratuit. Președintele a ținut să anunțe de asemenea măsuri de susținere a familiilor aflate în dificultăți economice din cauza pandemiei, cu un evident scop: să-și asigure voturi la alegerile legislative din septembrie ce se anunță, potrivit sondajelor de opinie, foarte delicate pentru partidul la putere.
Mult așteptată a fost partea de discurs a lui Putin referitoare la situația internațională actuală, în primul rând la situația de la frontiera cu Ucraina. Nu, domnia sa a ales să se refere la Belarus, unde ar fi avut loc o tentativă de asasinare a lui Alexandr Lukașenko. Vladimir Putin s-a arătat surprins că Occidentul a tăcut la aflarea informațiilor despre ceea ce el considera că a avut loc – o tentativă de lovitură de stat la Minsk. Despre Ucraina nu a spus nimic atunci când s-a referit la „relațiile dificile” cu țările occidentale. A recurs la Cartea junglei a lui Kipling. A comparat Rusia cu un tigru înconjurat de hiene urlând în jurul suveranului lor și, în acest context, a mers până la a avertiza țările occidentale într-o manieră foarte fermă: „Toți cei care vor organiza provocări împotriva intereselor noastre vor regreta… Sper că nimeni nu va avea ideea să depăşească liniile roșii în relațiile cu Rusia”. Preşedintele rus a avertizat că răspunsul ţării sale va fi „asimetric, rapid şi dur”. Nu a precizat în ce constau „liniile roșii”, dar nu o dată a folosit această sintagmă atunci când s-a referit la tensiunile din Donbass între armata ucraineană și forțele pro-ruse.
Tot miercuri, după discursul lui Vladimir Putin, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a oferit explicaţii celor care nu au înțeles în ce constau „liniile roşii”. „În ceea ce priveşte liniile roşii, acestea sunt evidente. În primul rând, este vorba de interesele noastre naţionale, de interesele securităţii noastre externe, de interesele securităţii noastre interne şi de a nu admite vreo ingerinţă în alegerile noastre sau în alte procese politice. Este vorba de neacceptarea unei discuţii jignitoare cu ţara noastră, de neacceptarea lezării intereselor economice ale ţării noastre”, a precizat Peskov .
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Cum se face/drege , la final … castiga . Vezi campaniile naparstocilor : Napoolion si „omoratorul de evrei si nu numai”. Noi/falnici ca brazii ne „procopsiram” de doua ori din cauza nasparstocilor : in 1812 si in 1945 .
Va vom mai elibera inca o data de nazistii celui de-al 3 Reich numit azi ue, dragi estici si centrali europeni , ca in 1945 !