Iarna nu vine numai cu vacanță și distracție, ci și cu afecțiuni respiratorii. Diferența de temperatură între interiorul casei și exterior, plimbările lungi sau vestimentația neadecvată vremii pot provoca foarte ușor răceli comune sau viroze respiratorii, în special în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută. Cu toate acestea, dacă sunt tratate corespunzător, răcelile de sezon se vindecă ușor, fără a genera alte complicații. Există situații când răcelile comune au manifestări asemănătoare cu simptomele Covid, însă un simplu test poate înlătura orice îndoială în această privință. Cum facem, însă, ca aceste manifestări să dispară cât mai repede?
Tratăm simptomele, fără să exagerăm
Desigur, o răceală nu este pentru nimeni un prilej de bucurie, dar nici de panică. Multe persoane sunt tentate să apeleze la un număr exagerat de medicamente, fără să aibă cu adevărat nevoie de ele. Nu uita că automedicația, un curent tot mai pronunțat în rândul populației, nu este cea mai bună alegere. Așadar, cel mai indicat este să ceri sfatul unui specialist, fie că mergi la medic sau te adresezi unui farmacist, care te va îndruma către un tratament corespunzător simptomelor pe care le ai. De asemenea, este important să acorzi tratamentului câteva zile ca să-și poată face efectul. Nu renunța la el dacă nu observi nicio schimbare din prima zi.
Suplimente alimentare administrate cu moderație
Dacă preferi să te tratezi cu produse naturiste sau vitamine atunci când răcești, ține minte să nu asociezi prea multe și să nu îți administrezi concentrații prea mari. Suplimentele alimentare sunt menite să sprijine tratamentul medicamentos și nu au efecte imediate, iar supradozarea poate face mai mult rău decât bine. Nu ezita să ceri un sfat avizat în privința administrării de suplimente, astfel încât să beneficiezi de efectul dorit.
Atenție la umiditate
Atunci când suntem răciți, simțim nevoia unui mediu ambiant mai călduros, dar căldura excesivă vine și cu un mare neajuns: umiditatea scăzută. Aerul uscat nu este deloc benefic pentru căile respiratorii, acestea având nevoie de umiditate pentru a putea funcționa corect. Atunci când dorești să încălzești încăperea mai mult decât de obicei, amintește-ți să folosești un dispozitiv de umidificare a aerului sau, pur și simplu, să pui un recipient cu apă pe calorifer.
Somnul și activitatea fizică sunt esențiale
În timpul somnului, organismul are posibilitatea să se refacă mai ușor în urma unei afecțiuni, așa că nu neglija niciodată orele de odihnă atunci când te confrunți cu o răceală. Chiar dacă ești uneori tentat să stai treaz până mai târziu, în special dacă ești în concediu, respectă orele de somn și te vei pune pe picioare mult mai curând. Este important să nu treci nici în extrema unui stil de viață inactiv. Încearcă să acorzi câteva minute pe zi unei rutine simple de mișcare, pentru a activa circulația sanguină și a-ți îmbunătăți starea generală. Nu este nevoie de exerciții obositoare, ci doar să-ți folosești un strop de energie pentru a susține organismul în timpul vindecării.
Dacă, totuși, starea ta nu se îmbunătățește sau se agravează după primele câteva zile, este recomandat să te adresezi medicului, pentru a evita complicațiile respiratorii, așa cum este pneumonia. Respectă întocmai indicațiile medicului curant, evită să te tratezi singur, acordă-ți timp de odihnă și vei vedea că vei scăpa cu bine din orice răceală.