După ce duminică armata israeliană a anunțat retragerea parțială din sudul Fâșiei Gaza, la Cairo a început o nouă rundă de negocieri vizând ajungerea la un acord de încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor israelieni răpiți de Hamas în atacul pe care l-a lansat la 7 octombrie anul trecut. O delegație israeliană a obținut, în final, permisiunea din partea cabinetului de război israelian să se deplaseze la Cairo. S-a aflat că delegația actuală are prerogative extinse care să-i permită finalizarea unui acord de încetare a focului și un schimb de deținuți cu ostatici. Echipa de negociatori israelieni este condusă de membri ai conducerilor Mossad și Shin Bet, precizează corespondentul RFI la Ierusalim. Este o solicitare, reamintește corespondentul citat, pe care președintele american Joe Biden i-a cerut-o lui Benyamn Netanyahu în convorbirea telefonică de joia trecută. Premierul Netanyahu, alți oficiali israelieni au făcut însă duminică unele declarații în care au ținut să precizeze că nu Israelul împiedică închiderea unui acord, dar statul evreu „dorește obținerea unui acord NU prin capitulare”. Presa israeliană de sâmbătă și duminică evocă totuși un oarecare optimism și prognoza chiar un acord de încetare a focului în timpul Ramadanului, până în 10 aprilie. Un înalt oficial egiptean spune, sub anonimat, dar citat de corespondentul la Cairo al RFI, că negocierile au permis până acum realizarea de progrese în privința „unor puncte de dezacord”, fără a oferi detalii. Negociatorii au reluat mai întâi – pentru 48 de ore – discuțiile înaintea negocierilor propriu-zise. Corespondentul RFI la Cairo a aflat că Israelul nu a fost unicul supus unor presiuni. Și Hamas a fost presat de Qatar, principalul creditor financiar și gazda înalților responsabili politici ai mișcării islamiste, precum și de către Egipt, principalul furnizor de ajutor umanitar pentru Gaza.
În ultimele săptămâni, mai semnalează RFI, s-au amplificat criticile la adresa Hamas în lumea arabă. Comentatori și analiști influenți din țările arabe acuză Hamas că manifestă rigiditate la negocieri, atitudine de care profită israelienii pentru a continua represiunile. O rigiditate pentru care plătesc civilii din Gaza și Cisiordania.
Războiul din Orientul Mijlociu: Noi negocieri, la Cairo, vizând un acord de încetare a focului între Israel și Hamas în timpul Ramadanului, până la 10 aprilie
Lăsați un comentariu