Ministrul francez al Armelor, Sébastien Lecornu, a lansat joi, la Paris, o „coaliție artilerie” ce vizează întărirea capacităților militare ale Ucrainei în fața Rusiei. O ceremonie la care omologul ucrainean al lui Lecornu a asistat prin videoconferință, neputând veni personal din motive de securitate.
23 de națiuni sunt reprezentate la această „coaliție artilerie” pilotată de Franța și Statele Unite. Este unul din pilonii grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, grupul Ramstein, ce reunește peste 50 de țări ce sprijină Kievul. Acțiunea vizează „reunirea eforturilor pentru ajutorarea – pe termen scurt și lung – a Ucrainei pentru a dispune de o forță de artilerie adaptată la nevoile contraofensivei și ale armatei de mâine”, a spus Ministerul francez al Armatelor. Ministrul ucrainean al Apărării, Rusetem Umerov, nu este acum prezent, anulându-și – din motive de securitate – în ultimul moment plecarea spre Paris.
Tunuri ce datează din epoca sovietică
Marea miză pentru Ucraina în această nouă inițiativă, spun experți în relații internaționale, este să treacă de la materialul militar sovietic la un material occidental. Tunurile datând din era sovietică sunt adaptate la obuze de 122 mm, în timp ce sistemele occidentale utilizează obuze de 155 mm. Pentru înarmarea tunurilor, Uniunea Europeană și-a stabilit drept obiectiv să furnizeze Ucrainei 1 milion de muniții până în primăvara anului 2024. Numai că, până acum, au fost livrate doar 300.000 obuze, au constatat europarlamentarii. Miercuri, 17 ianuarie, Ministerul francez al Armelor a anunțat triplarea capacităților de producere a munițiilor, ajungând de la 1.000 de unități pe lună înaintea războiului din Ucraina, la 3.000.
Franța va livra în următoarele săptămâni artilerie Caesar
În luna decembrie trecut, Ministerul ucrainean al Apărării declara că pentru Ucraina este foarte important să-și întărească puterea de foc prin obținerea de sisteme de artilerie de la aliați, cu precizarea că este interesată de achiziționarea a cât mai multe tunuri Caesar. O cerere ce a fost înțeleasă de Franța și primele 6 astfel de tunuri comandate în septembrie anul trecut vor fi livrate în următoarele săptămâni, iar alte 72 urmând să găsească finanțări colective. Franța a cedat sau vândut deja Ucrainei 30 Caesar de la începutul războiului. Danemarca, de asemenea, a furnizat 19 exemplare de o versiune blindată cu opt roți. Montat pe camion, Caesar poate trage obuze de 155 mm la distanță de 40 km. Pentru a face față cererii, Nexter, ramură franceză a grupului franco-german KNDS, a accelerat producția de Caesar, ajungând de la trei ani la 18 luni termen de fabricare.
Sâmbătă, cu prilejul primei sale vizite în Ucraina, noul ministru francez de Externe, Stephane Séjourné, a evocat posibilitatea de a întări capacitatea ucraineană de a produce chiar pe teritoriul său a armelor de care are nevoie. Emmanuel Macron a anunțat și el, în conferința sa de presă de marți, noi livrări către Ucraina a circa 40 rachete cu rază lungă de acțiune Scalp și mai multe sute de bombe AASM, pentru a sprijini lupta ucrainenilor contra invadatorilor ruși, „pentru a nu lăsa Rusia să câștige”.
Lu’ aist poolica’i convine … pen’ca-i mai departe !