Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care anunţă că a luat la cunoștință de conținutul raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare publicat marţi seară de Comisia Europeană.
Privitor la îndeplinirea obiectivului nr. 3 din raportul MCV, intitulat ,,Combaterea corupţiei la nivel înalt’’, DNA subliniază că ,,va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupției la nivel înalt, îndeplinindu-şi atribuţiile legale cu profesionalism şi imparţialitate”. De asemenea, oficialii anticorupţie au subliniat faptul că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV.
Totodată, conducerea instituţiei a transmis că ,,tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană” și îşi exprimă speranța că instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru”.
Comisia Europeană a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
Comunicatul transmis de DNA
,,Conducerea DNA a luat la cunoștință de conținutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană la data de 13 noiembrie 2018.
Se constată că, în Raport, îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat Combaterea corupției la nivel înalt, este pus în legătură de durabilitatea Direcției Naționale Anticorupție și ireversibilitatea luptei împotriva corupției. Raportat la acest aspect, DNA subliniază că va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupției la nivel înalt, îndeplinindu-și atribuțiile legale, cu profesionalism și imparțialitate.
Apreciind că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituția tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană și îşi exprimă speranța că instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru”, potrivit concluziei Raportului.