Publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 510/2022 prin care proprietarii care închiriază apartamentele în regim hotelier sunt obligați să fie clasificați de către Ministerul Turismului a stârnit, în mod ciudat, revolta fostului ministru Claudiu Năsui. Practic, acesta a catalogat reglementarea ca fiind în măsură să „îngrădească” iniţiativa privată din turism. Domnia sa consideră demersul legal de clasificare și înregistrare fiscală a apartamentelor în regim hotelier ca fiind un… abuz din partea statului, decizia fiind luată, spune fostul ministru, la inițiativa… „cercurilor de interese”. Dacă este așa, fostul ministru are obligația să nominalizeze aceste cercuri de interese. Nu este prima reacție a fostului ministru îndreptată împotriva industriei turismului. A se vedea decizia, considerată ilegală, privind eliminarea direcției de promovare a turismului, 40 de posturi de atașați externi – decizie soldată cu un dosar penal pentru încălcarea legii privind dialogul social, neexistând avizele Comisiei de Dialog Social și ale Consiliului Economic și Social cerute expres chiar prin Constituția României. Plângerea penală a fost înaintată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, patronat reprezentativ al sectorului de turism la nivel național, membru cu drepturi depline al Uniunii Generale a Industriașilor din România. Nu are rost să reinventariem presiunile făcute în timpul mandatului său împotriva turismului ( să nu uităm despre planul de restructurare prin «lichidare» a fostului Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, excluderea partenerilor sociali „de facto” de la masa negocierilor, încurajarea unor entități care nu au nicio legătură cu dialogul social legal din România, dar „strecurate” abil în PNRR ca „ parteneri semnificativi”, contrele în acordarea voucherelor de vacanță și, mult mai important, împotriva dezvoltării Organizațiilor de Management al Destinației – deși există un singur caz de succes, OMD Mangalia, care parcă încurcă planurile de accesare a fondurilor din PNRR -, un subiect pe care o să-l dezvoltăm cu privire la miza fondurilor pentru consultanță și multe altele).
Revenind la subiect, reacția fostului ministru Claudiu Năsui nu a rămas fără ecou în spațiul public. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), membră a Uniunii Generale a Industriașilor din România, a fost rapidă. Prezentăm în continuarea poziția FPTR la afirmațiile fostului ministru Claudiu Năsui postate pe pagina sa de Facebook:
”Prin postarea de pe contul dumneavoastră din 2 martie 2022, afirmați public că ”Practic fiecare român care deține o garsonieră sau un apartament a fost expropriat …]”, ”Mii de români vor pierde o sursă de venit” și multe alte axiome ”profesionale” rezultate din vasta ”experiență” de 8 luni ca ministru al turismului.
Din aceste comentarii, cei care înțeleg mecanismele turismului, profesioniști din domeniu, concluzionează următoarele:
1. Afirmați că nu se mai poate închiria un apartament care se promova pe AirBNB, Booking sau alte platforme similare, odată cu apariția noii reglementări (Ordin 510/2022). În realitate, se încurajează inițiativele antreprenoriale care au o activitate economică transparentă, fiscalizată și mult mai sigură pentru turist.
2. Când dețineați funcția de ministru ați încurajat evaziunea fiscală și implicit turismul ”la negru”, deși, pe de o parte, ați fost informat că este necesară o reglementare în domeniu pentru structurile de cazare aflate în proprietatea persoanelor fizice. Ca să fie și mai evident, pe lângă critica pe care o aduceți în prezent, vă reamintim că ați fost inițiatorul abrogării Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite. Este inimaginabil ca, astăzi, să se constate că nu sunteți încă tras la răspundere pentru intenția vădită de subminare a economiei naționale românești… deși nu este târziu.
3. După 32 de ani de turism liber în continuă dezvoltare, în sfârșit Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are inițiativa și puterea de a pune în valoare o resursă până acum ascunsă a întregii infrastructuri de cazare existente pe teritoriul României. Luând ca exemplu oricare dintre stațiunile turistice sau zonele cu potențial turistic cunoscut, se poate afirmă că, în prezent, capacitatea de cazare înregistrată oficial este cel puțin dublată de turismul ”la negru”.
Dacă pe litoralul românesc sunt aproximativ 150.000 de locuri de cazare clasificate, în realitate capacitatea este de peste 300.000 de locuri de cazare, așa cum mass-media prezintă în fiecare vară. La nivel național, dacă luăm în considerare că oficial sunt aproximativ 500.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, în realitate capacitatea este de peste 1.000.000 de locuri de cazare.
Prin calcule matematice simple ne putem da seama că numai în luna august 2021 cele 500.000 de locuri de cazare neclasificate, înmulțite cu o medie de 100 lei/loc/npt înseamnă 50.000.000 lei/zi, sumă care poate fi considerată evaziune fiscală întrucât activitatea este ilicită conform art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite pe care ați abrogat-o sau conform art. 61 alin. (2) din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, în vigoare. Astfel, rezultă o medie de 10.000.000 de euro / zi la nivel național, activitate ilicită, adică în luna august din fiecare an, România ar înregistra aproximativ 300.000.000 de euro iliciți.
Stimate domnule fost ministru al turismului, unde sunt toți acești bani?
Până la noi inițiative pe care le veți avea, „benefice” turismului românesc, vă propunem o temă de informare cu privire la poziția unor state ale Uniunii Europene față de AirBNB, Booking și alte platforme similare, țări care au sancționat drastic formele de cazare ilicite, pe care le-ați susținut, le susțineți și le promovați cu mare entuziasm în România.
FPTR este singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism care a susținut și a promovat reglementările din turism pentru ca orice operator economic din România să își poată desfășura activitatea ÎN LEGALITATE” – semnează Comitetul Director al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.