”Happy Brexit Day!”, au exclamat marți fostul premier britanic Boris Johnson, dar și actualul prim-ministru Rishi Sunak, chiar dacă – constata miercuri presa străină – atmosfera în care a fost marcată această aniversare a rupturii istorice de Uniunea Europeană a fost mai degrabă ”morocănoasă”.
În plină criză socială, subliniază ”Le Point”, Regatul Unit are puține motive pentru a se bucura, iar Fondul Monetar Internațional i-a dat o lovitură marți cu concluziile și previziunile sale legate de trecerea celor trei ani de la ieșirea din comunitatea europeană. Potrivit ultimelor previziuni, Regatul Unit va fi anul acesta singura economie majoră ce va fi lovită de recesiune, cu o contracte de 0,6%. Până și Rusia, aflată în război și sub sancțiuni, va cunoaște totuși o creștere economică, constată experți de la Fond. De luni de zile, Regatul Unit se luptă cu o inflație ce depășește 10% și cu puternice mișcări sociale. Miercuri, 1 februarie, aveau loc greve fără precedent în ultimii 10 ani, în special în domeniile educației și transporturilor.
Anul trecut, ne amintim, la Downing Street s-au succedat trei prim-miniștri, Irlanda de Nord este paralizată politic, Londra încercând să convingă Bruxellesul să revină la statutul post-Brexit al acestei provincii. În ciuda promisiunilor privind efectuarea controalelor la frontieră și a planurilor succesive anti-imigrație, traversările ilegale ale Canalului Mânecii devin și azi din ce în ce mai numeroase. La trei ani de când Big Bang-ul marca la 31 ianuarie orele 23.00 (ora locală) divorțul de Bruxelles, promisiunile de recâștigare a libertăților îngrădite anterior de Bruxelles par a fi încă foarte departe –spun unii analiști locali. În opinia publică se vorbește acum nu de ”Brexit”, ci de… ”Bregret”. Un sondaj IPSOS dat publicității în ajunul ”aniversării” Brexitului arată că 45% dintre britanici consideră că Brexitul are loc mult mai puțin bine decât se prevăzuse – față de 28% în luna iunie. 9% dintre cetățeni gândesc că Brexitul nu a fost soluția cea mai bună. Alungat practic de la Downing Street vara trecută, după o avalanșă de scandaluri, Boris Johnson afișează azi același optimism privind efectele plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană, ceea ce i-a permis să câștige alegerile de la sfârșitul anului 2019 și să realizeze Brexitul, după ani de tulburări politice.
„Happy Brexit Day!”- a transmis el în video pe rețelele de socializare, cu un mesaj în care a chemat concetățenii săi să lase de-o parte tot ceea ce este negativ în privința Brexitului și să-și amintească de viitoarele oportunități”.
Presa, posturile de televiziune britanice, relevă corespondentul publicației franceze ”Le Point”, chiar guvernul britanic au marcat ziua de 31 ianuarie cu un ”entuziasm măsurat”, iar premierul Rishi Sunak, adept convins al plecării din Uniunea Europeană, s-a mulțumit cu publicarea unui comunicat în care a subliniat ”enormele progrese realizate exploatând libertățile oferite de Brexit”. În declarația sa, Downing Street subliniază ”imensa oportunitate” economică reprezentată de crearea porturilor franco, de zone beneficiind de o fiscalitate avantajoasă, până la deregularizarea post-Brexit – toate acestea încă fiind așteptate.
Lipsa forței de muncă
31 ianuarie 2020 a marcat sfârșitul unei perioade de 47 de ani de apartenență a Regatului Unit la Uniunea Europeană. Au început atunci 9 luni de tranziție, cu – in extremis – un acord de liber schimb pentru evitarea scenariului ”no deal”, sinonim cu o ruptură brutală și haos economic. Dacă ”răul cel mai mare” a fost evitat, șeful diplomației britanice, James Cleverly, a recunoscut marți – exprimându-se elegant – că plecarea din UE ”a fost delicată”. Chiar dacă pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au agravat considerabil situația, efectele negative sunt evidente. Potrivit organismului public pentru previziuni bugetare (OBR), ieșirea din UE ”va reduce talia economiei britanice, pe termen lung,cu circa 4% . Regatul Unit s-a distanțat de partenerul său economic principal, de unde importă mai ales o mare cantitate de alimentele pe care le consumă. Lipsa de mână de lucru a fost agravată de dificultățile în atragerea de muncitori europeni. ”Nimeni nu a fost până acum capabil în ultimii ani să-mi ofere vreo dovadă a valorii adăugate adusă de Brexit”, a declarat fostul negociator șef din partea UE, Michel Barnier, într-o analiză la postul francez LBC. ”Nu există valoare adăugată după Brexit”, a subliniat Barnier, anunțând că ”rămâne deschisă ușa pentru noi relații”.