La două zile după ce a fost achitat în procesul de destituire, președintele Donald Trump le-a cerut oficialilor care au acceptat să depună mărturii în fața Congresului – confirmând acuzațiile ce i-au fost aduse de democrați – să îşi părăsească rapid posturile. Locotenent-colonelul Alexander Vindman, unul dintre martorii-cheie în ancheta de destituire, „a fost rugat” să părăsească funcția pe care o avea la Casa Albă și a fost condus sub escortă până la ieșirea din perimetrul Casei Albe.
La două ore după Vindman, a fost destituit – prin ordin cu efect imediat – și Gordon Sondland, fost ambasador american pe lângă Uniunea Europeană, actualmente în echipa prezidențială.
Explicația dată de Trump în fața ziariștilor a fost că nu este mulțumit de activitatea lor. Care sunt, însă, dedesubturile acestei – de fapt – reglări de conturi la care a recurs președintele? Alexander Vindman, un militar născut în Ucraina dar venit în SUA cu părinții pe când avea doar trei ani, a fost primul care a alertat instituțiile competente asupra demersului lui Trump pe lângă președintele Ucrainei. La Casa Albă, el a avut în competența sa dosarul ucrainean. În mărturia depusă în fața congresmenilor, el a precizat că a auzit convorbirea telefonică a președintelui american cu președintele ucrainean, discuție ce s-a aflat în principal la originea procesului de destituire. Considerând nepotrivită cererea adresată de Trump liderului ucrainean să deschidă public o anchetă împotriva rivalului său la viitoarele alegeri prezidențiale, Vindman a alertat juriștii Casei Albe. Lucru ce l-a costat scump după achitarea președintelui în faza din Senat.
În ce-l privește pe Gordon Sondland, fost ambasador al Statelor Unite la UE, un bogat om de afaceri și important donator republican, se știe că, în cadrul unei audieri publice din luna noiembrie în Congresul american, a dezvăluit că Donald Trump i-a promis președintelui ucrainean o invitație la Casa Albă dacă acceptă să anunțe public declanșarea unei anchete asupra grupului gazier Burisma, unde a fost implicat fiul lui Joe Biden, posibil concurent la viitoarele alegeri prezidențiale. Mai mult, Gordon Sondland a mai spus că s-a convins că ajutorul militar destinat Ucrainei, votat de Congres, a fost folosit de președinte drept armă de șantaj.
Reacțiile în opoziție
Lidera democraților și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-a declarat șocată de concedierea oficialilor mai sus amintiți.”Este o rușine, s-a mers prea departe”, a declarat dna Pelosi. „Ambasadorul Sondland și locotent-colonelul Vindman sunt niște funcționari curajoși, eroi și patrioți”, a declarat congresmenul Mark DeSaulnier și „destituirea lor este un nou abuz de putere din partea președintelui”.