Dacă ești pasionat de mecanica auto și îți place să petreci timp îngrijindu-ți mașina, avem o veste bună pentru tine! Nu e nevoie să ajungi într-un service auto, eventual după câteva zile de așteptare până la programarea făcută, pentru a face anumite reparații. Pe unele dintre ele le poți rezolva chiar pe locul de parcare, fără a polua mediul și reușind să economisești în acest fel bani frumoși. Iată care sunt cele mai uzuale probleme pe care le poți avea la mașină și cum le poți remedia cu mâna ta.
1. Becuri arse
Una dintre cele mai des întâlnite probleme pe care le poți avea cu mașina ta este arderea becurilor. Cum legea spune că este interzis să circuli cu unul dintre faruri sau stopuri arse, ar fi bine să înveți să le schimbi singur atunci când te confrunți cu această situație. Tot ce va trebui să faci este să desfaci capacul din spatele farului și să scoți becul ars din soclu. Fotografiază sau reține tipul de bec de care ai nevoie și caută să îl comanzi de la un magazin de piese auto. Dacă, după ce l-ai schimbat, farul, stopul sau becul de semnalizare tot nu funcționează, cel mai probabil ai o problemă la sistemul de siguranțe al mașinii. Caută în cartea mașinii instrucțiuni referitoare la localizarea panoului și la siguranța care controlează luminile mașinii și înlocuiește-o.
2. Baterie descărcată
Dacă mașina ta refuză să pornească, cel mai probabil este de vină bateria mașinii, mai ales dacă afară sunt temperaturi foarte scăzute. Poți încerca să primești curent de la o altă mașină, de exemplu a unui prieten sau a unul vecin care vrea să îți sară în ajutor, cu ajutorul cablurilor speciale. Dacă acțiunea nu are niciun rezultat, va trebui să cumperi o baterie nouă. Decuplează borna negativă, apoi pe cea pozitivă exact în această ordine și montează noul acumulator auto, cuplând bornele invers decât le-ai scos, adică mai întâi borna pozitivă și apoi pe cea negativă. Mașina ar trebui să pornească acum fără probleme.
3. Bujii defecte
Dacă ai schimbat deja bateria, dar mașina refuză să pornească, una dintre cele mai comune cauze o reprezintă bujiile, care sunt responsabile cu aprinderea amestecului de carburant. Tot ce va trebui să faci este să demontezi bobinele de inducție, care sunt poziționate deasupra bujiilor și care sunt fixate cu trei sau patru șuruburi. Apoi poți scoate bujiile vechi și le poți înlocui cu altele noi. Montează piesele la loc și ești gata de drum!
4. Schimbul de ulei
După ce ai parcurs maximum 15.000 de kilometri, e cazul să schimbi uleiul la mașină, care este responsabil cu lubrifierea unor componente auto importante. Consultă cartea mașinii și caută indicațiile producătorului cu privire la cantitatea de ulei recomandată pentru modelul pe care îl conduci. Comandă-l și asigură-te că iei legătura și cu o firmă care reciclează uleiul de motor, pentru că altfel, aruncat la întâmplare, poluează puternic mediul înconjurător. Desfă bușonul de ulei și deșurubează bușonul din baia de ulei, pentru a evita producerea de vacuum. Uleiul folosit va curge într-un recipient adecvat, iar imediat după aceea poți schimba filtrul și să adaugi uleiul nou.
Orice problemă ai avea la mașină, e bine să ai furnizorul tău de încredere de piese auto Kia, Toyota, Audi, Dacia, Mercedes, Ford sau orice marcă ai ales să conduci, ca să fii sigur că piesele comandate ajung la tine în cel mai scurt timp posibil.