Cea de a noua ediție a Campionatului Mondial de Kungfu (Wushu Tradițional) 2023 a avut loc în perioada 25-27 august în Emeishan, la poalele muntelui sacru Emei, provincia Sichuan, China. România a fost reprezentată la acest eveniment mondial de o delegație de 26 de sportivi și 13 membri ai echipei tehnice, cucerind 5 medalii de argint și 17 de bronz.
Sportivii echipei naționale a României, conduși de președintele Federației Române de Wushu Kungfu (FRWK), Petru Grindeanu, și de secretarul general și antrenorul coordonator al FRWK, Florin Gurbanescu, au încheiat lupta pentru medalii la Campionatul Mondial de Kungfu, alături de peste 7.000 de sportivi din 53 de țări. Seniori cu experiență și mai mulți medaliați la campionatul mondial, precum Sonia Grindeanu, Claudiu Mihăilă, Mihai Ioana, Giuliano Zamolo sau Dan Mihai Rădulescu se alătură unei noi generații de sportivi, dornici să readucă în România cele mai bune rezultate posibile.
Mara Obeanu împlinește anul acesta 19 ani și este membră a echipei românești de Kungfu. Ea a participat la al IX-lea Campionat Mondial de Kungfu alături de colegii și elevii săi, câștigând 5 medalii pentru România și pentru clubul lor Wu Quan Li-Craiova, mai exact, o medalie de argint și 2 de bronz pentru juniori și 2 de bronz pentru seniori, dintre care una a câștigat. Ea a început să practice acest sport de la vârsta de 4 ani, inspirată fiind de familie. Mara este, de asemenea, vice-campion european la juniori, acum medaliat cu bronz la mondiale (seniori) și tocmai și-a făcut debutul ca senior .“Am avut ocazia să particip la multe competiții internaționale. În competițiile naționale dețin 95 de titluri de campioană națională, în competițiile europene dețin 3 titluri de campioană europeană, 5 titluri de vicecampioană europeană și 3 medalii de bronz, în competițiile mondiale dețin un titlu de vicecampioană mondială și 2 medalii de bronz, una obținută la seniori anul acesta la campionatul mondial din Emeishan. Ne antrenăm 6 zile din săptămână, câte 4 ore antrenamentul, uneori chiar de 2 ori pe zi”, a declarat Mara pentru Radio China Internațional.
Potrivit Radio China International, pentru Ema Alexandra Bancoș, acesta este primul ei campionat mondial. În 2019, a participat la prima competiție europeană de Wing Chun de la Moscova și a devenit vicecampioană europeană. Anul trecut, Ema a participat la Campionatele Europene de Kungfu din Grecia și a ocupat locul 2. Cel mai recent succes al său a fost participarea la Campionatul Mondial de Kungfu din Emeishan: „Acest campionat m-a împins să cresc în această artă și să mă depășesc. Cred că acest moment este punctul cheie în cariera mea în Wushu”, citează aceeași sursă.
Elian Micu (centura neagra cu o tresa) este antrenor de arte marțiale chinezești stilul Wing Chun la Baia Mare, județul Maramureș, de peste 30 de ani. Pe fondul popularizării artelor marțiale la sfârșitul anilor `90, Elian a înființat un club sportiv care să le ofere tinerilor pasionați de acest sport din zona noastră o șansă de a se antrena intens. Pentru el și cei doi sportivi ai săi, Lorena Eliana Micu și Ema Alexandra Bancoș, este primul campionat mondial la care au participat: „Chiar dacă am mai participat și luat medalii la competițiile europene, campionatul mondial s-a dovedit a fi la un nivel mai ridicat decât ne-am așteptat. Astfel încât, de această dată, am câștigat doar experiența care ne va ajuta dățile viitoare. Sportiva Micu Lorena a fost prima sub linia de premiere cu medalia de bronz, la aceeași notă cu sportiva care a obținut-o. Deci, chiar dacă nu am obținut medalii, am venit, am văzut și data viitoare vom învinge. În plus, am văzut frumusețea Chinei, ne-am făcut prieteni și am stabilit colaborări”, a declarat acesta pentru aceeași sursă.
Din călătoria sportivilor către Emeishan nu a lipsit neprevăzutul, 7 sportivi pierzând legătura spre Chengdu din cauza formalităților vamale la intrarea în China, motiv pentru care membrii lotului național de Wushu Kungfu au cerut sprijin consulatului. Consulul General al României la Shanghai, Ovidiu Simina, a fost cel care le-a fost sportivilor alături la propriu. Comentând prestația tinerilor sportivi, domnul Ovidiu Simina a mai menționat, potrivit aceleiași surse că „Acești sportivi sunt atât ambasadori ai României la toate competițiile sportive la care participă, dar și un liant al legăturilor dintre China și România, prin practicarea și promovarea artelor marțiale chinezești, un element cultural foarte important care facilitează legăturile dintre țările noastre”.