Donald Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Teheranului, considerând că acesta a avut un rol în raidurile de duminica trecută care au blocat temporar aproape jumătate din producția de petrol saudit. Aliații occidentali ai Riyadului intenționează să discute unele eventuale riposte politice, financiare și chiar militare.
Arabia Saudită a anunțat miercuri seară că, în urma unei anchete declanșate după atacul cu drone de duminica trecută asupra unor importante situri petroliere strategice saudite, a ajuns la concluzia că Iranul este «incontestabil în spatele atacurilor respective». Raidul, efectuat în opinia Washingtonului cu rachete de croazieră lansate chiar de pe sol iranian, a blocat temporar jumătate din producția de petrol a Regatului saudit, considerată a reprezenta 5% din consumul mondial de petrol. Este vorba, spun surse saudite, de un blocaj care, luni, a provocat o creștere fulgerătoare pe piețele mondiale a prețului petrolului și al produselor petroliere.
Înăsprirea sancțiunilor americane
Cu resturi ale dronelor și ale rachetelor, recuperate de la locul atacurilor, Arabia Saudită a anunțat că dețin «dovezi materiale» ale implicării iraniene, care ar fi furnizat rebelilor yemeniţi armele utilizate . Chiar dacă atacurile au fost revendicate de milițiile houthiste opuse regimului yemenit susținut de Riyad, Washingtonul crede că molahii iranieni sunt adevărații autori ai raidului, avertizând că dispun de dovezi ce urmează a le prezenta aliaților. Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, se afla deja miercuri la Riyad pentru a discuta o eventuală ripostă. Concomitent, președintele Trump a anunțat miercuri seară o «înăsprire substanțială» a sancțiunilor împotriva Teheranului. În ce constă această «înăsprire» urmează a fi precizat, întrucât nu mai rămăseseră neinterzise decât tranzacțiile cu produse umanitare (hrană și medicamente).
Riscul unui război?
Mike Pompeo urma să se întâlnească miercuri seară cu prințul moștenitor Mohammed Ben Salman. În prealabil, el a calificat atacul de duminică drept un «act de război» din partea Teheranului, cu trimitere chiar la ghidul suprem iranian, ayatollahul Khamenei. Administrația americană, a anunțat la rândul său vicepreședintele american Mike Pence, pregătește în momentul de față un dosar cu care să demonstreze veridicitatea aprecierilor administrației americane și să convingă comunitatea internațională, în primul rând europenii, la Adunarea generală a ONU de săptămâna viitoare, că Iranul este adevăratul responsabil de atacul de duminică. Lucrurile evoluează rapid. Donald Trump a anunțat că va lua o decizie în «zilele următoare», iar Parisul a decis trimiterea de experți în Arabia Saudită pentru a participa direct la anchetele ce continuă după atacurile la siturile petroliere saudite. Sunt vii temerile de un conflict militar între SUA și Iran, născute încă în perioada recentă marcată de incidentele din strâmtoarea Ormuz din Golful Persic. Analiști bine documentați asupra situației din zonă cred însă că un război este puțin probabil, din cauza gravelor consecințe pe care le-ar avea asupra tuturor părților implicate. Mai ales că atacurile de duminică au arătat vulnerabilitatea infrastructurilor petroliere saudite în cazul represaliilor iraniene.