Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de la 1,75% la 1,5%. A fost a treia scădere de la începutul pandemiei. Prin mișcarea de reducere a dobânzii de politică monetară, BNR intenționează ca dobânzile la împrumuturi să se reducă. Astfel, s-ar crea lichiditate în piață.
Primul efect s-a observat imediat după decizia BNR. Indicele ROBOR care stă la baza creditelor cu dobânda variabilă acordate înainte de mai 2019 a început să scadă. Potrivit datelor afișate de BNR, indicele ROBOR a scăzut vizibil în ultimele zile. GdS a efectuat o analiză a evoluției ROBOR, în ultima perioadă.
La 31 iulie, ROBOR la o lună era 2,23%, la 3 luni (cel mai folosit indice) era 2,15%, la 6 luni era 2,24%. Iar ROBOR la un an era 2,34%. La data de 11 august 2020, BNR afisase ROBOR la o luna de 2,02%, ROBOR la 3 luni este 2,00%. La 6 luni scăzuse la 2,09%, iar la 1 an scăzuse la 2,17%.
Ce se întâmplă cu dobânzile la creditele în lei
La ora actuală există doi indici la care se raportează dobânzile bancare. Pentru creditele acordate înainte de lunamai 2019, cu dobânda variabilă, se aplică ROBOR. Cele mai multe sunt credite acordate prin Prima Casă.
Creditele acordate după mai 2019 au în componenta de calcul a dobânzii indicele IRCC. La ora actuală, acest indice este afișat la nivelul trimestrului I din 2020 și este mai mare decât ROBOR. Indicele IRCC aplicabil în piață este 2,41%. Creditele la care dobânda se calculează la IRCC au costuri mai mari acum decât creditele calculate la ROBOR. Pe site-ul BNR se observă că evoluția zilnică a IRCC este în scădere față de valoarea medie avută în trimestrul I. Astfel, pe 10.08.2020, IRCC era de 1,82%. Iar pe 11 august scăzuse la 1,79%. Dacă va scădea pe trimestrul al treilea al anului, indicele mediu IRCC pe trimestrul acesta nu se va observa imediat în costurile creditelor.
Având în vedere că IRCC este decalat cu două trimestre, efectele scăderii IRCC se vor transpune în creditele românilor abilă pe finalul anului 2020 sau începutul anului 2021. Adică, abia atunci vor simți cei imprumutai în moneda națională o scădere a dobânzilor. De fapt, o scădere a costului creditului.
Scad dobânzile la creditele Prima Casă, acordate înainte de mai 2019
Efectele reducerii ROBOR se observă în funcție de datele pe care le au trecute băncile în contractele de împrumut. În general, băncile care au acordat credite prin Prima Casă au folosit ROBOR la 3 luni. Care acum este de 2%. Dacă acesta se menține la acest nivel sau scade, de scăderea lui vor beneficia acele persoane care au creditul raportat la ROBOR la 3 luni. Acele persoane vor simti o diminuare a costului creditului la termenul din contractul de credit la care se face schimbarea de dobândă. Adice, cei mai mulți vor avea din trei în trei luni. Scăderea de dobândă pe care o vor simți românii este în funcție de valoarea creditului. Concret, reducerea de dobândă este de la câțiva lei pe lună, la creditele de valori mai mici, până la câteva zeci de lei pe luna, la sumele mari imprumutate.
Ca efect al diminuării de către BNR a dobânzii de politică monetară, în viitorul apropiat vor scădea și dobânzile la economiile sub forma depozitelor bancare.