Aportul lor este luat în calcul de Dispeceratul Energetic Național
Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Programul de iarnă pentru următorul sezon rece, 2023-2024, care acoperă perioada noiembrie-martie, vorbește despre creșterea capcității instalate în centralele prosumatorilor, și chiar dacă producția estimată este mică, ea este luată în calcul de Dispeceratul Energetic Național (DEN) la elaborarea prognozelor.
Programul de iarnă vorbește despre o capacitate instalată în unitățile prosumatorilor de 1.500 MW, mai mare decât capacitatea cumulată a centralei nucleare de la Cernavodă, estimată în perioada rece.
“La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se arată în Programul de iarnă publicat sub formă de draft de Ministerul Energiei.
Programul de iarnă vine cu două scenarii elaborate de DEN pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024: unul mediu, în care temperaturile vor fi în jurul mediilor lunare multianuale și un scenariu pesimist, cu temperaturi medii lunare mai scăzute cu până la două grade față de cele multianuale. În scenariul mediu, DEN ia în calcul producția estimată a proumatorilor, pe care o estimează la 50-100 GWh în fiexare lună. Cităm din program:
“În scenariul mediu, pentru fiecare lună din perioada noiembrie 2023 ÷ martie 2024, în ipoteza unor temperaturi similare celor multianuale, s-a aplicat o corecție pozitivă cu temperatura între 2 % și 7 % pentru fiecare lună, luând ca referinţă perioada similară din iarna 2022 ÷ 2023 în care temperatura medie a sezonului a fost cu aproape 2,5 ⁰C peste cea multianuală.
S-a mai ținut cont de faptul că o parte din sărbătorile legale (25 decembrie 2023, 1 ianuarie 2024) nu se mai suprapun cu zilele de duminică, rezultând un număr mai mic de zile lucrătoare în perioada de iarnă. De asemenea, s-a luat în considerare și faptul că anul 2024 va avea 366 de zile, fiind bisect luna februarie va avea 29 de zile.
Din valorile obținute s-au scăzut cca. 50 ÷ 100 GWh reprezentând producția estimată pentru prosumatori în luna respectivă. În aceste condiții, consumul intern brut prognozat în scenariul mediu pentru intervalul 01.11.2023 ÷ 31.03.2024 este de 24.400 GWh, cu cca. 2,8 % mai mare decât valoarea de 23.727 GWh înregistrată în iarna anterioară”.
In 2022 au aparut (prin ziare de provincie, doar!) stiri despre incendii produse de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperisurile unor case.
In 2023 s-au mai produs astfel de evenimente, fara ca ele sa fie reluate de presa centrala sau de televiziunile de stiri.
Cauzele probabile sunt montajul defectuos (conexiuni de cabluri imperfecte, panouri solare posibil zgariate in timpul transportului etc.)
Pentru cei interesati cautati pe Google „incediu fotovoltaice”
Se pare ca tehnologia panourilor este inca la inceput si vor mai trece 10-20 de ani pana cand se vor inventa panouri cu masuri suplimentare de prevenire a scurt-circuitelor si implicit a incendiilor.
Pana atunci, consumatorii se bucura la o investitie de 4-5000 de euro platita 90% de stat si risca sa piarda in foc un acoperis de 10.000 – 20.000 de euro incluzand aici izolatia cu vata, structura de capriori de lemn, tigla sau tabla etc.