Ambasada Italiei la București a promovat și organizat conferința „România spre viitor. Un secol de istorie de la Constituția din 1923 până în zilele noastre” găzduită pe 23 mai 2023, în Aula Magna a Academiei Române.
Conferința a fost organizată în parteneriat cu Centrul Interdepartamental de Cercetare pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia și Eurasia (CRIERE) al Universității RomaTre, cu patronajul Curții Constituționale a României. Aceasta constituie contribuția Italiei la sărbătorile dedicate adoptării Constituției din 1923, care a marcat un moment unic în istoria constituțională și statală a României, determinând finalizarea și consolidarea proiectului de constituire a unui Stat Național și elementul fundamental pentru procesele de modernizare şi democratizare a naţiunii.
Cele două sesiuni de lucru au cuprins reflecțiile comune ale istoricilor, politologilor și constituționaliștilor italieni și români, angajați în parcurgerea din nou a etapelor drumului constituțional al țării și în recitirea moștenirii din 1923 în lumina provocărilor de astăzi: Rudolf Dinu, Florin Muller, Antonio D’Alessandri, Stefano Santoro, Adrian Mihai Cioroianu, Alberto Basciani, Mircea Duţu, Francesco Guida, Sorina Soare, Cristian Preda, Emanuela Costantini, Ioan Stanomir, Elena-Simina Tănăsescu.
Dubla reînnoire constituțională care a urmat Revoluției din 1989 a deschis o nouă perspectivă pentru afirmarea progresivă și apărarea principiilor, valorilor, normelor și instituțiilor în concordanță cu procesul de integrare europeană din care România a ales să facă parte. Intervențiile au făcut posibilă reluarea etapelor călătoriei României în ultimul secol, analizând „bunurile publice” de relevanță constituțională urmărite de diferitele regimuri care au urmat de atunci. Obiectivul a fost acela de a revoca un pasaj istoric fundamental, de a explora modul în care s-au schimbat modalitatea de înțelegere a democrației, economia de piață, statul de drept; și de a identifica trăsăturile inovatoare care pot fi recitite în lumina provocărilor politice și democratice actuale care afectează viitorul țării, în special în contextul aderării sale recente la Uniunea Europeană.
Conferința, ale cărei lucrări au fost deschise printr-un salut din partea președintelui Curții Constituționale, profesor Silvana Sciarra, şi-a propus să promoveze o reflecție istorică comună și, de asemenea, să constituie un prilej de relansare a dialogului dintre Înaltele Curți ale celor două țări, care va reluat în lunile următoare. Acest dialog se înscrie într-un parteneriat bilateral viu, intens și pluridimensional între Italia și România, menit să se relanseze după semnarea unei noi Declarații comune privind parteneriatul consolidat aflat în curs de negociere.