Magda Dragu (gds.ro)
România va avea în scurt timp unități speciale NATO care vor fi o prezență permanentă pe teritoriul nostru. Despre aceste unități militare, președintele Klaus Iohannis a spus marți că sunt ”battle group”, adică ”grupuri de luptă”, în traducere.
Șeful statului a făcut aceste precizări la Palatul Cotroceni, într-o declarație comună de presă cu omologul său din Bulgaria, Rumen Radev.
Iohannis a explicat faptul că România va apăra o parte în flancul estic împreună cu Bulgaria
De altfel, Iohannis a explicat faptul că România va apăra o parte in flancul estic împreună cu Bulgaria, care ”joacă un rol foarte important în cadrul Brigăzii Multinaționale”, conform Stirile Pro Tv.
O decizie finală privind înființarea acestor unități speciale NATO în România va fi luată la sfâșitul acestei primăveri.
”Noi colaborăm foarte strâns şi foarte bine, România cu Bulgaria, în ce priveşte apărarea comună şi NATO. Probabil vă amintiţi că Bulgaria joacă un rol foarte important în cadrul Brigăzii Multinaționale. Încă de la început am avut o înţelegere foarte bună pe această temă. Este acum în discuţie formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezenţă NATO permanentă în România şi este un lucru cunoscut că Franţa s-a declarat dispusă să fie naţiune cadru pentru acest battle group.
În NATO se poartă discuțiile tehnice pe această temă și noi credem că până la sfârșitul primăverii, în principiu, avem concluzii bune pe tema battle group-ului, și atunci cu siguranță putem să facem mai multe declarații publice pe această temă”, a spus Klaus Iohannis.
Aceste unități de ”air police” vor folosi avioanele F-16
Aceste unități de ”air police”, cum le-a numit Klaus Iohannis, vor folosi avioanele F-16 pe care România le-a cumpărat recent.
”Pentru noi este evident că trebuie să avem air policing, deci poliția aeriană solidă și o apărare solidă a spațiului aerian. De aceea, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a aprobat achiziționarea de avioane F-16. O bună parte dintre ele sunt venite și funcționează, altă parte sunt deja negociate și vor veni nu peste mult timp.
În paralel, suntem foarte mulțumiți că avem o participare internațională semnificativă pe această temă și știți bine că avem o serie de echipaje în bazele noastre aeriene care împreună cu oamenii noștri fac air policing. În acest sens, evident că vom colabora în continuare cu Bulgaria, fiindcă nu avem absolut deloc de gând să lăsăm o parte a flancului estic descoperită” – a mai afirmat șeful statului.