Traian Avarvarei (www.b1tv.ro)
Paștele înseamnă sărbători în familie, dar și cumpărături în exces, mese îmbelșugate – și, de multe ori, toate se traduc în risipă alimentară. Peste 2,5 milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an în țara noastră, potrivit statisticilor. De aici, 20% reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe, legume și pâine, a relatat Andreea Moraru, duminică, la Știrile B1 TV.
Sorin Mierlea (Infocons), pe B1 TV: Suntem campioni și la risipă alimentară, și din punct de vedere al unei calități a vieții foarte slabe
„Shopping-ul impulsiv cu care ne-am obișnuit de fiecare dată până la urmă duce și la această risipă (…). Dacă ne uităm pe Eurostat, suntem campioni și la risipă alimentară, dar suntem campioni și din punct de vedere al stării proaste de viață, al unei calități a vieții foarte slabe”, a declarat președintele Infocons, Sorin Mierlea.
„Când discutăm despre sărbători, cumpărăm foarte mult și nu ne uităm întotdeauna la termenul de valabilitate. Mulți dintre români în continuare se duc către zona aceasta a ofertelor de 3 la preț de 2, care de multe ori au un termen de valabilitate foarte scăzut, sau, cum este Paștele, cumpărăm foarte mult și nu avem unde să depozităm în condiții corespunzătoare produsul respectiv, și ne trezim că acele produse s-au stricat, nu mai pot fi consumate și le aruncăm”, a adăugat Sorin Mierlea.
„Această risipă, dacă ne uităm pe statistica Uniunii Europene și statistica națională, mai ales în zona aceasta a populației unde câștigurile nu sunt foarte mari, aruncăm foarte mult, în condițiile în care dăm, ca și cuantum din salariu, undeva cam 35% – 45% din venituri se duc pe mâncare, iar din aceasta, din păcate, 25% ajunge la gunoi”, a mai spus președintele Infocons.