Beatris Ioniţă (b1tv.ro)
Primarul orașului Mariupol, Vadym Boichenko, a confirmat operațiunea de evacuare. Oficialul a transmis că nu există altă soluție pentru populație.
„Mariupol nu înseamnă străzi și case, ci case. În condiţiile bombardării constante, necruţătoare din partea ocupanţilor, nu există altă opţiune decât să le oferim locuitorilor… posibilitatea de a părăsi în siguranţă Mariupol”, a transmis primarul din Mariopol.
Armata rusă a încetat temporar operațiunile militare, sâmbătă, în orașul Mariupol, pentru a permite evacuarea populației din această zonă și Volnovakha, transmite Ministerului Apărării din Rusia. De asemenea, se vor permite un coridor umanitar, care va aduce medicamente și alimente.
Potrivit surselor de informare rusești, focul a fost întrerupt începând cu ora 10:00, ora Moscovei, iar civilii sunt evacuaţi din oraş chiar în aceste momente.
Mariupol este unul dintre cele mai afectate orașe ucrainene de invazia trupelor militare rusești.
Nu se știe deocamdată dacă este vorba despre un acord între cele două țări. Ministerul rus al Apărării a susținut că misiunea de salvare a populației civile face parte dintr-o înțelegere cu Ucraina, însă liderii ucraineni nu au confirmat această informație.
Mariupol și Volnovakha se află la aproximativ 48 km una de cealaltă, în colțul extrem de sud-est al Ucrainei, lângă granița cu Rusia. Mariupol este un oraș-port pe Marea Azov.
Potrivit BBC, Moscova i-a avertizat joi pe locuitorii din Mariupol să înceapă să părăsească orașul, dar oamenii s-au temut să iasă din adăposturi, deoarece bombardamentele au continuat.
În timp asediului care durează de 10 zile, forțele rusești au oprit alimentarea cu electricitate, alimentele, apa, încălzirea și transportul, acțiunile fiind comparate cu blocada nazistă a Leningradului din cel de-al Doilea Război Mondial.
Capturarea orașului situat pe malul Mării Azov, ar fi un plus important în invazia Ucrainei. Ocuparea lui ar face posibilă realizarea unei legături între forțele ruse care din Crimeea, care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk și Herson, și trupele separatiste și ruse din Donbass.
Și la Kiev au sunat sirenele din nou în aceată dimineață pentru a anunțat un nou raid aerian, iar trupele ruse se află la aproximativ 25 de kilometri de Kiev în nord. În capitală au fost lovite inclusiv blocuri de locuințe, în timp ce Harkov, Cernihiv sau Odesa sunt, de asemenea, bombardate de forțele rusești. Mii de persoane pleacă zilnic din metropolele ucrainene.
La Harkov, invadatorii ruși au bombardat clădirile Universității Karazin, sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei și cel al Poliției Naționale, iar orașul este distrus aproape în totalitate.
De asemenea, rușii se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei – Centrala nucleară Iujnoukrainsk din regiunea Mikolaiv din sudul țării.
Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina în ultimele 10 zile, din cauza invaziei rusești.
Dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat vineri pe ucrainieni să lupte pentru a-și apăra țara.
“Fac un apel către voi să nu fiţi tăcuţi. Aş vrea să ieşiţi pe străzi şi să susţineţi Ucraina, să susţineţi eforturile noastre şi să ne susţineţi lupta, pentru că dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista. Dacă vom cădea noi, veţi cădea voi. Astfel că vă rog, nu fiţi tăcuţi, nu ignoraţi situația. Ieşiţi şi susţineţi Ucraina atât cât puteţi… Şi dacă noi câştigăm, şi sunt sigur că o să câştigăm, aceasta va fi victoria întregii lumi democratice. Va fi victoria libertăţii noastre. Va fi victoria luminii asupra întunericului, a libertăţii împotriva sclaviei. Dacă vom câştiga, vom deveni înfloritori ca Europa şi Europa va înflori mai mult ca niciodată după această victorie magnifică. Glorie Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski.