Transportatorul aerian finlandez Finnair, citat de Reuters, informează că perturbările semnalelor GPS au crescut considerabil începând din 2022.
Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au avertizat la începutul acestei săptămâni că bruiajul GPS, pe care-l impută Kremlinului, crește riscul accidentelor aeriene. Bruiajul emanând din Rusia a atins niveluri de-a dreptul alarmante în Europa, marcând o escaladare fără precedent, a semnalat din nou luni, 29 aprilie, transportatorul aerian finlandez Finnair. Din decembrie 2023, spune Finnair, Moscova desfășoară practic o formă de război electronic hibrid lansat din enclava Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.
Finnair, scrie „Le Figaro”, a anunțat luni, 29 aprilie că a schimbat ruta a două zboruri de săptămâna trecută din cauza interferențelor GPS, împiedicând astfel apropierea de aeroportul Tartu în Estonia. Deși Finnair dispune de sisteme de navigație alternative, aceste incidente au determinat compania să-și supende zborurile către Tartu până la găsirea de soluții alternative. Ministrul estonian de Externe a denunțat „atacurile hibride” ruse. „Rusia știe foarte bine că interferențele pe care le provoacă sunt foarte periculoase pentru aviația noastră și încalcă de fapt convențiile internaționale pe care și ea le-a semnat”, a adăugat ministrul estonian mai sus citat.
O situație extrem de periculoasă militar
Presa poloneză semnala începând din mijlocul lunii Ianuarie perturbări GPS fără precedent în nordul și estul țării, incluzând și Varșovia. Această situație a provocat de asemenea îngrijorări în Suedia, Finlanda și Estonia. Chiar dacă Rusia nu a confirmat implicarea sa în aceste interferențe, ea a mai anunțat organizarea de exerciții militare la Kaliningrad, în aceeași perioadă. Informații din surse ruse anunță că la mijlocul lunii ianuarie, unitățile de război electronic ale flotei baltice a Rusiei au efectuat exerciții vizând protejarea contra atacurilor cu drone ale inamicilor.
Vehiculul de război electronic Borisoglebsk-2, în serviciu în armata rusă începând din 2015, este capabil să bruieze comunicațiile satelitare și dispozitivele de radionavigație. Activarea acestui sistem de război electronic de la Kaliningrad a avut repercusiuni asupra țărilor vecine, mai ales asupra traficului aerian. Ziarul britanic „The Sun” a informat că acest război a avut un impact asupra sistemelor de navigație, rămase apoi inutilizabile, ceea ce face ca avioanele să nu fie sigure de itinerariul lor. În plus, avioanele au dificultăți în a indica altora unde se află. Falsele cifre și date au obligat de asemenea avioanele să-și modifice traiectoria și să efectueze manevre pentru evitarea obstacolelor inexistente, situație considerată extrem de gravă de sursele industriale citate de „The Sun”.
„Financial Times” semnalează că zeci de mii de zboruri civile au fost perturbate în ultimele luni din cauza acestor interferențe. Începând din 2023, scrie ziarul, 2309 zboruri Ryanair și 1368 avioane Wizz Air au înregistrat probleme de navigație prin satelit în regiunea baltică. La fel, 82 zboruri ale British Airways, 7 ale Jet 2, 4 zboruri ale EasyJet și 7 operate de TUI. În fața acestei situații, Suedia a solicitat intervenția NATO. Șefii diplomațiilor din Estonia, Letonia și Lituania au avertizat – într-un interviu acordat ziarului „Financial Times” citat de „Le Figaro” – că bruiajul semnalelor GPS amplifică riscul unui accident aerian, chiar dacă până acum nu a avut loc niciun accident mortal în urma acestor acțiuni ostile.
Putineeeee, nu le mai bruia ba semnalul de la dronele si rachetele colonialiste slobozite de slugoiul cia cersenski spre civilii din tara ta😀😀😀😀. Nu le mai bruia bă , da le nucleare tactice ca sa i linistesti😀
Putineeeee, lasa le ba dronele pline cu exploziv si rachetele sa zburde pe acolo si sa loveasca Rusia, ca altfel cica bruiezi si avioanele de lupta. Pardon, de pasageri cica s alea😀😀😀. Si bravo pt lovitura asupra depozitului Emag😀 din Odesa, le ai terminat comandamentul sud al armatei de banderisti ai slugoiului cia cersenski