Vladimir Putin a depus marți, 7 mai, jurământul în cadrul ceremoniei de învestitură de la Kremlin pentru al cincilea mandat de șase ani la președinția Rusiei. Un mandat ce-l instalează la Kremlin până în 2030. Da, a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 87% din voturi, fiind singurul candidat și având grijă să reducă la tăcere sau să ducă în spatele gratiilor orice opozant…
”Jur să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, să respect și să apăr Constituția, suveranitatea, independența, securitatea și integritatea guvernului”- acesta este un citat din discursul pronunțat de Vladimir Putin la ceremonia de învestitură, reținut de corespondentul Agenției France Presse prezent la ceremonie. Mai departe: „Să conduci Rusia este o datorie sacră… Este o mare onoare, o responsabilitate și o datorie sacră”, a spus Putin sub cupola sălii Andreievski din Kremlin. El a promis rușilor că „vom învinge împreună” și din această luptă „vom ieși mai puternici” dintr-o perioadă dificilă, în plin conflict militar contra Ucrainei. „Suntem un popor unit și mare și împreună vom surmonta toate obstacolele… Împreună vom câștiga”, a rostit Putin în fața a circa 2500 de invitați la ceremonie, incluzând elita politică rusă și combatanți participanți la asaltul contra Ucrainei. „Traversăm această perioadă dificilă cu demnitate și vom ieși mai puternici”, a repetat președintele rus, încrezător că „noi înșine vom determina destinul Rusiei, numai prin noi înșine, pentru binele generațiilor actuale și viitoare”. Vladimir Putin a susținut în acest discurs transmis de toate posturile de radio și televiziune ruse, că „sunt posibile discuții cu Occidentul privind securitatea și stabilitatea strategică” , dar „numai pe picior de egalitate, respectând interesele fiecăruia”. Corespondentul AFP la ceremonie a reținut elogiul adus de Putin la adresa „stabilității” în țară, argument de fapt invocat de Kremlin pentru a justifica politica represivă și absența unei opoziții tolerate în țară. La aproape două luni de la realegerea sa la președinție, prezentată drept triumfală de către Kremlin, dar în absența vreunui candidat disident, Putin aflat la putere de fapt de un sfert de secol, rămâne la Kremlin până in 2030. Reamintim că în 2020, el a determinat revizuirea Constituției pentru a putea rămâne din nou două mandate de câte 6 ani la Kremlin – de fapt până in 2036, când va avea vârsta de 84 ani.
Absența unor invitați de la ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin
Unele țări europene, între care Germania, Polonia sau Cehia, au anunțat că nu-și trimit reprezentanți la ceremonia de marți, marcând astfel opoziția lor față de politica Kremlinului. Absenți au fost și reprezentanții Statelor Unite, Regatului Unit sau ai Canadei.
La loc de frunte pe rețelele de socializare a apărut – cu doar câteva minute înaintea ceremoniei de învestitură – un mesaj video al al soției lui Alexei Navalnîi, aflat în prezent în exil. „Țara noastră, a lansat ea, este condusă de un mincinos, un hoț, un asasin”- așa l-a caracterizat soția fostului principal opozant al politicii Kremlinului, al lui Vladimir Putin personal. „Cu el la conducere, țara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate… Actualul război lansat contra Ucrainei este sângeros, fără sens, pe care nimeni nu-l dorește, în afară de Putin”, a afirmat Iulia Navalnaia. „Promisiunile făcute de Putin, a continuat ea, sunt mincinoase. Asta face de 25 de ani și va proceda la fel și de data aceasta… Cu fiecare mandat al lui Putin situația nu face decât să se înrăutățească și este înspăimântător să ne imaginăm ce se va întâmpla câtă vreme Putin va rămâne la putere”, a spus Iulia Navalnaia, amintind „sutele de deținuți politici din Rusia, care îndură condiții inumane”. Și în acest mesaj ea îl acuză pe Putin că l-a asasinat pe Alexei Navalnîi.
Un patriot care nu vrea sa si vanda tara, intotdeauna va fi atacat de haita de hiene colonialiste suauenato, care vrea s o jefuiasca de bogatiile natirale. RADE I PUTINEEEEE, DEȘERT ATOMIC FA DIN BORDELURILE SUA, MB, FRANTA