Surse militare bine informate, însoțite de știri difuzate de agențiile internaționale de presă privind trimiterea în Europa de nord a unor avioane americane specializate în culegerea de informații și detectarea creșterilor de radioactivitate, au lăsat în ultimele zile să se înțeleagă că în Rusia ar fi în curs de pregătire efectuarea unui nou test al rachetei balistice cu propulsie nucleară «Burevestnik 9M370». Potrivit «James Martin Center for Nonproliferation Studies», analiza fotografiilor luate prin satelit și furnizate de societatea Capella Space a permis determinarea inclusiv a locului de unde va fi lansată racheta balistică menționată, respectiv de la o bază situată în apropiere de cercul polar arctic.
Referitor la indiciile ce sugerează iminenta testare a rachetei Burevestnik 9M730, analiștii au remarcat circulația unor nave nu departe de presupusul loc de lansare, situat pe arhipelagul rus Novaia Zemlia. În plus, navigatorilor obișnuiți li s-a transmis un avertisment că în zona menționată pot avea loc operațiuni periculoase, fără să fi fost exclusă testarea rachetei Burevestnik 9M730. Au fost detectate de asemenea numeroase obiecte lângă rampa de lansare, probabil automobile și containere, care nu au fost detectate în luna iunie.
«Utilizarea unui reactor nuclear conferă, în principiu, rachetei de croazieră o rază de acțiune nelimitată, sub sau în jurul radarelor și al interceptoarelor forțelor armate americane», a explicat la CNN Jeffrey Lewis, un expert de la Middlebury Institute. El a menționat însă că există semne de întrebare privind funcționarea cu succes a unei astfel de rachete, fără a mai vorbi de riscul impactului pe care l-ar putea avea asupra mediului înconjurător și asupra sănătății oamenilor.
Aceste riscuri i-au determinat pe unii experţi să numească noua armă drept „Cernobîl zburător”, a declarat Lewis la CNN, reamintind că efortul din august 2019 de a recupera o rachetă de acest tip care se scufundase în Marea Albă a condus la o explozie soldată cu moartea a cinci membri ai personalului tehnic rusesc. La vremea respectivă, Lewis declarase pentru CNN că imaginile prin satelit sugerează că incidentul ar putea fi legat de dezvoltarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.
Rusia, susțin experți americani, a efectuat cel puţin o testare a acestei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de pe aceeaşi platformă din apropierea Cercului Polar, în noiembrie 2017. Se pare că Moscova ar fi efectuat alte teste în lunile următoare, dar niciunul nu a fost considerat ca reuşit.