Summitul IA & Security, organizat cu mare pompă de Regatul Unit, a luat sfârșit joi, 2 noiembrie la Bletchley Park, în Anglia. Guverne și întreprinderi au căzut de acord „să lucreze împreună în chestiuni privind securitatea noilor modele ale inteligenței artificiale înaintea lansării lor”. Corespondentul RFI în Regatul Unit relatează că, vreme de două zile, aproximativ 100 de experți, șefi de întreprinderi și lideri politici, între care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite, premierul Italiei, dna Giorgia Meloni, și-au concentrat atenția asupra pericolelor suscitate de progresele importante ale IA. După o declarație de cooperare semnată de 30 de state și organizații, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat primul succes al acestui summit – un acord între guverne și întreprinderi pentru „a lucra împreună în ceea ce privește securitatea noilor modele de inteligență artificială (IA) înainte de lansarea lor”. Pentru moment, cei care testează modele, precizează RFI, sunt întreprinderile care le dezvoltă, a explicat premierul Sunak. El a adăugat că, împreună cu Kamala Harris, vicepreședinta Americii, vor crea institute de securitate IA, în cooperare cu cele două guverne ale lor. Summitul a mai decis crearea unui grup „GIEC” al inteligenței artificiale. Acest grup interguvernamental va elabora rapoarte anuale referitoare la riscurile inteligenței artificiale.
În ciuda celor două zile de aprinse discuții consacrate potențialelor catastrofe pe care IA le poate produce, Rishi Sunak s-a vrut convingător. „Noi, a subliniat el, va trebui să considerăm IA mai degrabă ca un copilot decât ca ceva care vă va înlocui în activitatea voastră… Acesta este un instrument ce poate deja să ajute pe oricine ca să lucreze mai bine și mai rapid”, a insistat Sunak. Potrivit lui, nu este încă necesară dotarea comunității internaționale „cu un organism regulator”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a chemat la un răspuns „unit, durabil și global în fața riscurilor legate de succesul fulgerător al inteligenței artificiale”. El a subliniat de asemenea că „principiile de guvernare a inteligenței artificiale trebuie să se întemeieze pe Carta ONU și pe Declarația universală a drepturilor omului”.
Înaintea reglementărilor, este nevoie de inovare
În fața giganților Statele Unite și China, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a expus un punct de vedere special: „Dacă Uniunea Europeană vrea să rămână în cursa inteligenței artificiale, toate țările europene trebuie să-și pună în comun forțele, competențele, tehnologiile și să investească mai mult și mai rapid”, a spus ministrul francez citat. „Înainte de a reglementa, noi trebuie să inovăm. Înainte de a pune obstacole, trebuie să dăm un impuls”, a subliniat Bruno le Maire.
Pentru continuarea dezbaterilor privind securitatea IA, vor avea loc alte două summituri: unul în format virtual, în următoarele șase luni, în Coreea de Sud, și un altul, în persoană, la Paris, în maximum un an.