Ceremonia de înființare a Asociației Tinerilor China-ECE, România și a Asociației Tinerilor China-ECE, România (Zhenhai, Ningbo) a avut loc la data de 9 aprilie la București. La eveniment au fost prezenți ambasadorul Chinei în România Han Chunlin, președintele Consiliului pentru Promovarea Comerțului Internațional din Ningbo Xu Guangxian, directorul Institutului Confucius din cadrul Universității din București Zhou Jialei, responsabili ai asociațiilor diasporei chineze și ai companiilor cu capital chinez din România și studenți chinezi. Federaţia chinezilor întorşi de peste hotare din Ningbo și alte instituții au trimis mesaje de felicitare noii asociații.
Ambasadorul Han Chunlin, împreună cu participanți la ceremonia de înființare a Asociației Tinerilor China-ECE, România (Foto: Fu Yongshan)
Ambasadorul Han Chunlin declarat că asociația oferă rezidenților chinezi, mai ales diasporei tinere chineze în România, o nouă platformă de schimburi și dezvoltare. Este necesar ca aceasta să întărească parteneriatul cu companiile, federațiile industriale, instituțiile de cercetare științifică, universitățile și organizațiile neguvernamentale din România, să ajute tineri români să participe la colaborările dintre China-ECE și să aibă aport la parteneriatul chino-român în economie, comerț, știință, tehnologie, cultură, sport, turism ș.a.
Han Chunlin stă alături de tineri participanți chinezi și români la eveniment. (Foto: Fu Yongshan)
Vicepreședintele forului consultativ din Ningbo, Lin Yalian, a subliniat în mesajul său de felicitare că anul acesta se împlinesc 10 ani de la lansarea inițiativei „O centură, un drum” și este marcată a 5-a aniversare a desemnării municipiului Ningbo ca Zona model de colaborare economică și comercială China-ECE. Este de așteptat ca Asociația să unească mai mulți studenți și rezidenți chinezi din România și chiar din alte țări Europa Centrală și de Est pentru a avea o mai bună contribuție la dezvoltarea acestor state.
La rândul său, președintele Asociației Tinerilor China-ECE, România, Wu Weikang, a afirmat că organizația pe care o conduce este angajată să creeze o platformă de colaborare educațională, științifică și culturală între China și țările ECE și să servească tinerilor. Asociația are acum 30 de membri, inclusiv directorul român al Institutului Confucius din cadrul Universității din București, cunoscuta sinologă și traducătoare română, Luminița Bălan.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV