Articol realizat de Ambasada Republicii Populare Chineze în România
Însărcinatul cu Afaceri Ad Interim al Ambasadei Chinei în România, Dl Tu Jiang:
În prezent, ceața epidemiei de COVID-19 nu s-a risipit încă, iar criza din Ucraina a izbucnit din nou, în același timp, hegemonia și confruntarea blocurilor sunt încă în creștere, deficitul de încredere și de guvernare devine din ce în ce mai grav, iar pacea și dezvoltarea mondială se confruntă cu numeroase încercări. De ce fel de concept de securitate are nevoie lumea? Cum ar trebui țările să obțină securitatea comună? Confruntându-se cu problemele actuale, pe 21 aprilie, președintele Xi Jinping a ținut un discurs de referință intitulat „Prin efort comun putem face față provocărilor și prin cooperare putem construi un viitor luminos” la ceremonia de deschidere a Conferinței anuale a Forumului Boao pentru Asia 2022. Pentru prima dată, a fost prezentată o inițiativă de securitate globală, care răspunde aspirației comune a comunității internaționale de a menține pacea mondială și de a crea o lume mai bună post-pandemică.
Inițiativa de securitate globală este completă și bogată în conținut, având la bază „șase principii” importante. Primul principiu este de a adera la conceptul de securitate comună, comprehensivă, cooperativă și durabilă și de a merge pe un nou drum de securitate, axat pe dialog și nu pe confruntare, axat pe parteneriat și nu pe alianță și să reprezinte beneficii de tip câștig comun și nu un joc cu sumă zero; Al doilea principiu este de a insista asupra respectării suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, susținând că toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale și că nu este permisă nici o amestecare în afacerile interne ale oricărei țari; Al treilea este de a adera la scopurile și principiile Cartei ONU, de a practica un multilateralism autentic și de a ne opune tuturor legilor și reglementărilor care nu sunt autorizate de ONU și contravin spiritului Cartei ONU; În al patrulea rând, trebuie să insistăm să acordăm importanță preocupărilor rezonabile de securitate ale tuturor țărilor, să susținem că securitatea unei țări nu poate fi în detrimentul securității altor țări, securitatea regională nu poate fi garantată prin consolidarea sau chiar extinderea grupurilor militare, iar preocupările legitime de securitate ale oricărei țări ar trebui luate în mod serios și abordate în mod corespunzător; În al cincilea rând, trebuie să insistăm asupra soluționării pașnice a diferendelor și disputelor dintre țări prin dialog și consultare, pentru că războiul și sancțiunile nu sunt modalitatea fundamentală de rezolvare a disputelor, trebuie să încurajăm toate părțile în conflict să construiască încredere reciprocă prin dialog, să rezolve disputele prin dialog și să promoveze securitatea prin dialog; În al șaselea rând, trebuie să menținem securitatea atât în domeniile tradiționale, cât și în cele netradiționale, într-o manieră coordonată, toate țările trebuie să lucreze împreună și să coopereze pentru a face față amenințărilor complexe de securitate internațională, cum ar fi disputele regionale, terorismul, schimbările climatice, securitatea cibernetică și biosecuritatea.
Poporul chinez are o amintire de neșters a suferințelor războiului. Poporul chinez a iubit, a prețuit și a apărat întotdeauna pacea. De foarte mult timp, în calitate de țară majoră responsabilă, China a susținut întotdeauna pacea, dezvoltarea, cooperarea și rezultatele de tip câștig și a adus contribuții pozitive la menținerea păcii și securității globale. China este o țară majoră cu cele mai bune rezultate în materie de pace și de securitate din lume. China a aderat întotdeauna la conceptul de dezvoltare pașnică și a urmat o politică externă independentă de pace, fiind singura țară din lume care menționează „aderarea la calea dezvoltării pașnice” în constituția sa, este de asemenea, singurul dintre cele cinci state cu arme nucleare care s-a angajat să nu fie primul stat care va folosi arme nucleare. China aderă întotdeauna la îndeplinirea responsabilităților sale internaționale, susține cu fermitate scopurile și principiile Cartei ONU și a susținut întotdeauna respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, fiind de departe membrul care trimite cel mai mare număr de forțe de menținere a păcii dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și al doilea cel mai mare contribuitor de finanțe la menținerea păcii ONU. China a aderat întotdeauna la metoda dialogului și consultării și s-a poziționat ferm de partea dialogului pașnic, echității și justiției în problemele critice, jucând un rol constructiv în susținerea obiectivității și echității bazate pe merit. Indiferent cât de mult s-ar dezvolta, China nu va căuta niciodată hegemonia, expansiunea, sferele de influență și nu se va angaja în cursa înarmărilor, fiind întotdeauna o forță fermă pentru pacea și stabilitatea omenirii.
Actuala criză ucraineană este încă în desfășurare, aducând o mare incertitudine prosperității și stabilității lumii. Țările europene sunt sub cea mai mare presiune în această criză și toate caută modalități de a-și rezolva dilemele de securitate. Istoria a dovedit constant că incitarea la confruntare nu este altceva decât acțiunea de a „bea otravă pentru a-și potoli setea”, inițial se pare că criza imediată a fost rezolvată, dar de fapt nu va face altceva decât să submineze serios ordinea de securitate internațională și nu va contribui la pacea și stabilitatea de durată a regiunii și a lumii. China nu este parte a crizei ucrainene, iar poziția noastră este clară și fără echivoc. Susținem ferm pacea și ne opunem războiului. China va continua să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și va sprijini toate eforturile care sunt favorabile rezolvării pașnice a crizei, va sprijini părțile implicate pentru a construi împreună o arhitectură de securitate regională echilibrată, eficientă și durabilă și pentru a atinge stabilitatea pe termen lung pe continentul european.
Inițiativa de securitate globală propusă de președintele Xi Jinping se adresează lumii în schimbare, răspunde la întrebările vremurilor și oferă înțelepciunea chineză și soluții chineze pentru ca țările să abordeze împreună provocările de securitate internațională. În calitate de inițiator al acestei inițiative, China va acționa, de asemenea, în mod activ ca un practicant al inițiativei, un constructor al păcii mondiale, un apărător al ordinii internaționale și un mediator al problemelor critice. Suntem dispuși să lucrăm cu țări din întreaga lume, inclusiv cu România, pentru a consolida schimburile și cooperarea în inițiativele de securitate globală și pentru a aduce contribuții mai mari pentru a face față provocărilor complexe de securitate internațională și pentru a proteja împreună pacea și liniștea mondială.