Odată cu noile reglementări impuse de pandemie și dezorganizarea în unele industrii, s-a obligativizat un nou sistem de raportare financiar-contabilă lunară sau trimestrială, în funcție de necesitățile fiecărei firme. Acest sistem a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie 2022 cu scopul de a crește nivelul de colectare a taxelor, având în vedere că România se clasează printre ultimele locuri pe lista statelor membre europene.
Acest sistem de raportare poartă numele de SAF-T și vom descoperi în rândurile următoare ce reprezintă și cum îl poți implementa în organizația ta.
Ce reprezintă SAF-T
SAF-T reprezintă o abreviere pentru Standard Audit File for Taxation sau Fisierul Standard de Audit pentru Taxe și se referă la o modalitate mai eficientă de transmitere a informațiilor financiar-contabile către autoritatea fiscală a statului. Ca și persoană juridică, știi că există un calup mare de date care trebuie transmis către ANAF. De obicei, de această acțiune se ocupă departamentul financiar-contabil, dar, din cauza suprasolicitării angajaților, pot exista erori umane care dezechilibrează relația dintre raportul transmis și activitatea propriu-zisă. În acest context intervine SAF-T.
Pe scurt, SAF-T înseamnă completarea și trimiterea unei declarații care poartă numele de D406 și care se realizează exclusiv online. La momentul actual, doar companiile din România care se încadrează în categoria Contribuabililor mari sunt obligați să completeze și să transmită declarația informativă D406 către ANAF. Pentru celelalte firme, raportarea SAF-T va deveni obligatorie în funcție de calendarul postat public de ANAF pentru anii 2023 și 2025.
Ce informații trebuie să conțină declarația informativă SAF-T?
Declarația SAF-T trebuie să fie foarte detaliată și astfel trebuie să conțină date și informații generale, cum ar fi: perioada pentru care se realizează raportarea care trebuie să cuprindă un interval de timp și date despre firmă – denumire, CIF, domiciliu fiscal.
Alte informații se vor colecta din Registrul Jurnal, Registrele de casă și bancă, Registrul mijloacelor fixe și Registrul de inventar. Deoarece colectarea și înregistrarea acestor informații într-o declarație informativă ar ocupa foarte mult timp și bătăi de cap, furnizorii de soluții digitale au găsit o soluție care să automatizeze acest proces.
În continuare îți vom prezenta cum poți implementa Declarația 406 SAF-T cu Pluriva.
Implementarea SAF-T
Fiind o declarație informativă care se bazează pe raportarea unor date necesare funcționalității autorizate și legale, SAF-T poate fi integrată cu ușurință într-un sistem ERP. În acest fel, colectarea datelor se realizează automat prin:
- Identificarea informațiilor necesare pentru completarea declarației SAF-T;
- Analiza câmpurilor obligatorii pentru completare din domeniul contabilității, referitoare la tranzacțiile cu furnizorii, cu clienții, postările contabile, stocurile, activele etc.;
- Identificarea cerințelor de raportare și a modului în care trebuie realizată aceasta;
- Identificarea seturilor de date ce vor fi extrase din contabilitate în conformitate cu cerințele legislative pentru depunerea declarației. Aceste seturi pot include informații despre: conturi contabile, clienți, furnizori, taxe, stocuri, proprietari, facturi de vânzare, facturi de cumpărare, plăți, tranzacții cu active etc.
Dacă vrei să fii pregătit în mod profesional pentru depunerea declarației informative SAF-T, este indicat să adopți o soluție digitală pentru eficientizarea acestui proces.