Mai puțin de o săptămână a rămas până la Bookfest Brașov 2023: a şaptea ediţie a Salonului de Carte Bookfest le pregăteşte braşovenilor patru zile de sărbătoare a cărţii, la Aula Universității Transilvania, începând cu 19 octombrie
- Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Anca Vieru, Cristian Mungiu, David Neacșu, Cristian Preda, Octavian Țâcu, Cristian Manolachi, Cătălin Vasilescu sunt doar câțiva dintre autorii cu care vă veți putea întâlni la această ediție a Bookfest Brașov
- Peste 30.000 de volume, reduceri între 20% și 50%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile și buzunarele
- Intrarea este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia
Salonul de Carte Bookfest revine la Braşov cu o ediție de toamnă bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalităţi de seamă şi sesiuni de autografe. Între 19 şi 22 octombrie, la Aula Universității Transilvania (str. Iuliu Maniu nr. 41A), publicul braşovean este aşteptat în număr cât mai mare la Bookfest pentru întâlnirea cu peste 30.000 de cărți, dar și cu unele dintre numele cele mai importante ale momentului. Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Anca Vieru, Cristian Mungiu, David Neacșu, Cristian Preda, Octavian Țâcu, Cristian Manolachi, Cătălin Vasilescu sunt doar câteva dintre personalitățile care vor fi prezente la lansările și sesiunile de autografe de la Bookfest Brașov.
La standurile unora dintre cele mai importante edituri din România (Editura Ari, Asociația Liga Albanezilor din România, Asociația Macedonenilor din România, Grupul Editorial Art, Cartego, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, For You, Editurile Humanitas și Humanitas Fiction, Junimea, Grupul Editorial Litera, Editura Napoca Star, Nemira Publishing House, Editura Niculescu – Oxford University Press, Polirom, Trei), ofertele cu care braşovenii vor fi întâmpinaţi vor fi de nerefuzat şi vor acoperi toată gama de interes, reducerile de preţ anunţându-se semnificative.
Cum caută Rusia să dezmembreze Republica Moldova
Vineri, 20 octombrie, începând cu ora 16.00, scriitorul Mihail Vakulovski, prof. univ. dr. Mircea Boscoianu (Universitatea Transilvania din Braşov) și Octavian Țâcu se vor afla în dialog, pornind de la monografia apărută la editura Litera şi semnată de istoricul Octavian Țâcu şi Carlo Policano, Rusia şi separatismul transnistrean în Republica Moldova/La Russia e il separatismo della Transnistria nella Repubblica Moldova. Cartea este apărută în colaborare cu Editura OGI din Torino.
Seara de vineri se va afla apoi sub semnul editurilor Humanitas şi Humanitas Fiction, care vor aduce în faţa publicului o serie de evenimente.
Începând cu 17.30, Cristian Preda, Cezar Boghici şi Mihail Vakulovski vor avea spre dezbatere noutăţile editurii Humanitas Ficton:romanul multiplu premiat Întoarcerea acasă de Kate Morton, Casa destinului de Jessie Burton şi Librăreasa din Paris de Kerri Maher.
De la 18.15, editura Humanitas ne invită într-o incursiune istorică prin intermediul cărţii de cercetare a istoricului Cristian Manolachi, Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic. La prezentarea volumului, autorului i se va alătura binecunoscutul politolog Cristian Preda.
De la 18.45, editura Humanitas va încheia seara „la înălţime” cu lansarea cărţii semnate de neobositul alpinist David Neacșu: Cartea înălțimilor: Povestea unei vieți de explorator. În această explorare îi vor fi alături Ruxandra Hurezean și Dan Burlac, iar publicul va avea parte şi de o sesiune de autografe.
Duet Radu Paraschivescu – Cristian Mungiu, în premieră la Bookfest Brașov
Sâmbătă, 21 octombrie, de la 11.30, Cristian Preda ne va propune o radiografie a realităţii politice ai cărei contemporani suntem, prin intermediul volumului său proaspăt apărut la editura Humanitas, De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii? Plus alte 21 de întrebări pestrițe despre politica românească. Spre dezbatere,autorul va fi însoţit de cel mai potrivit interlocutor, în persoana lui Radu Paraschivescu.
Editura Humanitas îşi continuă seria de evenimente, de data aceasta sub amprenta personalităţii marcante a Monicăi Lovinescu. Acesteia editura i-a dedicat, cu ocazia centenarului, o serie aniversară ce va fi prezentată, de la ora 12.00, de Rodica Ilie, Cristian Preda, Anca Ionescu și Radu Paraschivescu: CD-ul Aici e Radio Europa Liberă cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca și noi ediții ale volumelor Jurnal esențial, La apa Vavilonului, Etica neuitării, O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960–2000.
Începând cu ora 13.30, regizorul Cristian Mungiu ne va introduce în universul său familial prin cartea semnată şi lansată recent şi la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău, Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Volumul apărut în cadrul colecţiei Memorii/Jurnale a editurii Humanitas va fi prezentat de Radu Paraschivescu. Fără îndoială că îl cunoaşteţi pe Cristian Mungiu ca reprezentant de marcă al cinematografiei româneşţi, ca scenarist, regizor, producător. De data aceasta, ne va da prilejul să-l cunoaştem şi ca scriitor, deşi a mai publicat ocazional articole, note de călătorie, pagini de jurnal. Braşovenii vor avea atât prilejul de a intra în dialog cu Cristian Mungiu, cât şi să se bucure de autografele pe care acesta le va acorda la finalul lansării de carte.
La ora 14.15, editura Humanitas ne va duce la „capătul lumii”, avându-l ca ghid pe Liviu Stănescu şi al său volum care îmbină în mod original notele de călătorie cu momentele lirice – Am fost la capătul lumii. I se vor alătura “pe traseu”, pentru dialog, Miţă Matei şi un alt călător cunoscut – Sega (Octavian Segărceanu).
De la 14.45, Radu Paraschivescu își va prezenta, împreună cu Cristian Mungiu, recentul său volum de povestiri şi bestseller al acestei veri, Garoafe la bordel, bestseller Humanitas la Bookfest 2023, de unde nu lipsesc parodia şi buna dispoziție ca amprente proprii şi inconfundabile ale autorului. Editura Humanitas a pregătit şi o reeditare a romanului Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, romanul unui cântec ce străbate veacurile şi pe care autorul îl va aduce din nou în faţa cititorilor. Totodată, Radu Paraschivescu va oferi publicului prezent şi o lectură în avanpremieră din romanul său aflat în pregătire, Brățară pe glezna ta. Cum orice întâlnire cu Radu Paraschivescu şi cu volumele sale este un motiv de bucurie, vă aşteptăm să profitaţi de acest eveniment şi de sesiunea de autografe.
Veronica D. Niculescu prezintă Quilt, o bijuterie de proză scurtă
Editura Polirom așteaptă publicul braşovean ca la ora 16.00 să ia parte la lansarea volumului de proză scurtă semnat de scriitoarea Veronica D. Niculescu, Quilt. 25 de povestiri cu animale şi oameni, apărut în colecţia Fiction Ltd.Cel care ne va face introducerea în această lume ficţionalizată şi totuşi atât de familiară este exponentul de seamă al optzecismului românesc, Romulus Bucur (lect. univ. dr. la Facultatea de Litere din Braşov).
După 16.30, vom pleca iar la drum. Şi o vom face împreună cu Ionuț Șendroiu şi Radu Paraschivescu, prin intermediul volumului Navetist la tropice. Nigeria, Angola, Indonezia, Ghana, plus Africa de Sud şi Egipt, apărut în colecţia Memorii/Jurnale a editurii Humanitas. Vom cunoaşte o lume incitantă şi plină de contraste pe care o vom vedea nu doar prin ochii medicului de bord Ionuţ Şendroiu, ci mai ales prin cei ai unui povestitor plin de talent, farmec şi umor.
Începând cu ora 17.00, Radu Paraschivescu, Georgeta Moarcăs, Diana Yuksel şi Mihail Vakulovski ne vor prezentaproaspetele volume apărute la editura Humanitas Fiction: Lunga scurtime a vieții de António Lobo Antunes, Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin, Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt şi Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà.
Apoi, de la 17.30, Anca Vieru ne va face cunoştinţă cu Theodor Pallady, prin intermediul volumuluiPallady. Ulise legat de catarg, din colecţia Biografii romanţate a editurii Polirom. Prezentarea cărţii se va bucura de participarea Veronicăi D. Niculescu şi a Oanei David.
Maraton de titluri de la Junimea
Seara de sâmbătă se va încheia cu evenimentele propuse de editura Junimea. Începând cu 18.30, Bogdan Creţu și Valentin Talpalaru ne vor prezenta câteva titluri din colecţia „Mnemosyne”, care au marcat Anul cultural Dimitrie Cantemir: Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir (ediţie îngrijită de Livia Iacob; studiu introductiv de Bogdan Creţu), Istoria ieroglifică de Dimitrie Cantemir (ediţie îngrijită de Livia Iacob; studiu introductiv de Bogdan Creţu; traducere din limba latină de Petre Pandrea; note de Constantin Măciucă) şi Dimitrie Cantemir: un destin românesc în Luminile europene de Ștefan Lemny.
Totodată, vom avea parte de câteva semnale editoriale. Iulian Cătălui va prezenta volumul lui Liviu Ioan Stoiciu (colecția „Mousaion”, 2022), De uz strict personal (Din anul Revoluţiei – jurnal. Și după 17 ani, elegii ale unui accident). Rodica Bretin ne va vorbi despre volumul de interviuri semnat de Iulian Cătălui, Literatura ca povară. Interviuri cu scriitori români și străini (colecția „Dialog XXI”, 2022). Amfitrionul întâlnirii, Simona Modreanu, ne va prezenta volumul Critica de direcție. Vol. I: Analiza vectorială semnat de Adrian Lesenciuc (colecția „Efigii”, 2021)
Finalul seriei de evenimente ale editurii Junimea va fi dedicat celor mici prin expunerea câtorva titluri ale autoarei Irene Postolache, apărute în colecția „Ulița copilăriei”: Zmeioaca și mărgelele (2016), Muta, o mătură care vorbește prea mult (2019) şi Un iepuraș cât o lingură de mare (2022).
Marea întâlnire cu Ana Blandiana
Duminică, 22 octombrie, de la ora 12.30, vom fi invitaţi să participăm la dialogul purtat de Cătălin Vasilescu şi infatigabilul Radu Paraschivescu, pornind de la cartea Bestiar. Şapte povestiri cu chirurgi şi scandaloasele lor operaţii, apărută în colecţia Ştiinţă a editurii Humanitas şi semnată de chirurgul Cătălin Vasilescu. „Povești despre noi toți, despre corpul în care suntem instalați pentru o vreme, despre viața care e mai puternică decât pare și despre boala care o sabotează. Scrisă limpede, cu luciditate, înțelegere a omenescului și, nu în ultimul rând, cu umor și talent, cartea chirurgului Cătălin Vasilescu face bine la sănătate”, după cum descrie scriitoarea Ioana Pârvulescu volumul de faţă.
Apoi, de la 13.30, tot editura Humanitas a pregătit iubitorilor de carte şi cultură braşoveni un eveniment cu totul special – o întâlnire cu îndrăgita scriitoare Ana Blandiana. Aceasta va fi prilejuită de lansarea celei mai recente cărţi pe care domnia sa o semnează, volumul de memorii Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal, 31 august 1988–12 decembrie 1989. „Nimeni nu mai are încredere în nimeni, nimeni nu mai este alături de nimeni, o asociere este o utopie, un gest de sprijin al cuiva sau a ceva, aproape de neimaginat. Suntem singuri, cu desăvârșire singuri, nu doar în istorie, ca popor, ci și în eternitate, ca oameni. De aceea, în toată devenirea noastră am reușit numai lucrurile care puteau fi făcute de unul singur (poezia, de exemplu) și am fost jalnici sau pur și simplu inexistenți în domeniile în care ar fi fost nevoie de cea mai elementară asociere sau solidarizare”, spune Ana Blandiana în prezentarea cărții. În universul acestui volum ne vor introduce Adrian Lăcătuș (decanul Facultăţii de Litere din Braşov şi directorul Centrului Multicultural al Universităţii Transilvania) și Georgeta Moarcăs (conf. univ. dr. la Facultatea de Litere din Braşov, Departamentul de Literatură şi Studii Culturale).
Salonul de Carte Bookfest Brașov va putea fi vizitat de joi până duminică, între orele 10.00 și 20.00.
Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la evenimentele programate pe durata acestuia.
Programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe www.bookfest.ro
Bookfest Brașov este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România.
Salonul de carte Bookfest Brașov, ediția a VII-a, este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.