În timpul vacanței de Sărbătoarea Primăverii, numărul turiștilor în China a depășit 47 de milioane și cheltuielile acestora au totalizat aproape 633 de miliarde de yuani, prima cifră fiind în creștere de 34,3%, a doua cu 47,3%, față de anul precedent. Numărul persoanelor care au trecut prin punctele vamale din China a fost de aproape 14 milioane, cifra zilnică fiind de aproape 1,7 milioane, în creștere cu 2,8 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Încasările cinematografice înregistrate în cele opt zile ale vacanței au depășit 8 miliarde de yuani. Anul Dragonului după calendarul agricol chinezesc are un început bun.
Modalitățile digitale și inteligente de consum au întărit entuziasmul consumatorilor. În studiourile live-streaming au apărut livestreamers AI, în timp ce abonamentele la platformele video online sunt destul de căutate de consumatorii tineri. Aparatele de curățare a podelei și a farfuriilor, încuietori de uși inteligente sunt „noile trei necesități electrocasnice”. Agenția Bloomberg a citat analizele, susținând că chinezii sunt consumatori mai activi și unele indici economice au depășit prognozele.
Ședința economică a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez organizată la sfârșitul anului trecut a solicitat promovarea continuă a consumului intern în perioada postpandemică. Grație mai multor politici macroeconomice, potențialul consumului chinez a tot crescut și structura consumului este îmbunătățită. Multe relatări străine susțin că semnele de relansare economică din China dau încredere lumii.
Datorită măsurilor comerciale privilegiate și E-comerțului transnațional, se găsesc pe mesele chinezilor produse din întrega lume, cum ar fi somon din Norvegia, creveți din Ecuador și vinuri din Franța. Statisticile oferite de unele platforme online arată că vânzările de creveți albi din America de Sud au crescut cu 361% și cele de somon cu 460%, iar cele de crabi rege din Rusia sunt de 7 ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Sărbătoarea Primăverii este marcată, anul acesta, pentru prima oară, ca vacanță a ONU de către o cincime a populației mondiale. Călătoriile făcute de turiști străini sunt în reluare accelerată grație scutirii de vize, măsurilor vamale privilegiate și creșterii numărului de zboruri, în timp ce turiștii chinezi care au călătorit în alte țări au adus beneficii reale locuitorilor.
Să luăm ca exemplu Singapore, Malaezia și Thailanda, țări care abia au anunțat scutirea de vize pentru turiștii chinezi. Rezervările de bilete de avion făcute în timpul vacanței de Sărbătoarea Primăverii pentru Singapore, Kuala Lumpur și Bangkok au crescut de 29, 20, respectiv 16 ori. Vânzările unor călătorii turistice în cele trei țări au ajuns la nivelul din aceeași perioadă a anului 2019.
China și-a demonstrat de această Sărbătoare a Primăverii avantajele de neînlocuit ale unei piețe uriașe. Fondul Monetar Internațional a ridicat în ianuarie creșterea economică a Chinei cu 0,4 procente, la 4,6%.
Cu toate provocările cu care se confruntă China, factorii ce sprijină o dezvoltare calitativă sunt în creștere continuă. China are încredere că în 2024 va aduce mai multă vitalitate lumii.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV