Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani între 65% și 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare și pentru că trei sferturi dintre români își fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun .
Și, cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creșterea bugetulului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporțională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 față de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei față de 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta .
Românii cumpără cadouri pentru familie
Mulți dintre ei fac schimb de cadouri în familie, 65% dintre aceștia oferă un cadou partenerilor, 56% copiilor, 29% părinților, conform unui studiu Reveal Marketing Research 2016.
Nevoile pe care doresc să și le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri
de consum . Astfel, 19% dintre români apelează la o soluție de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depășind populația Marii Britanii care ne urmează cu 17%.
Cheltuielile neprevăzute destabilizează ușor bugetul românilor
Iar această realitate vine în contextul în care situația financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieții. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor și serviciilor considerate necesare, dar pe care nu și le pot permite . Astfel, românii sunt în top 5 restațieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilități, iar dacă apare o cheltuială neprevăzută, românii n-o pot gestiona cu ușurință. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creștere, potrivit BNR .
„Statisticile arată că mulți dintre români se îndatorează pentru bunuri și servicii considerate necesare. Dacă am face un exercițiu și ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, 1 kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le muncește un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, 1 kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună.
Fiecare persoană resimte diferit fiecare cheltuială pe care o are, de aceea deciziile trebuie luate rațional și cu sprijinul unui consilier care îți înțelege situația” declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.
Pentru o gestionare mai bună a bugetului astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiștii Banometru recomandă:
- Planificați-vă cheltuielile lunii decembrie și țineți cont că sărbătorile durează doar 3 zile.
- Cumpărați cadourile din timp și profitați de toate campaniile de reduceri.
- Dăruiți celor dragi lucruri de care chiar au nevoie.